DR’s tilgængelighedssymboler skal måske udbredes til resten af Europa

DR’s enkle og stilrene tilgængelighedsikoner for undertekster, synstolkning, tegnsprogstolkning såvel som oplæste undertekster vakte begejstring til EBU’s (Eurpoean Broadcasting Union, red.) årlige konference i Madrid, og der er forlydender om, at EUB gerne vil have dem rullet ud i hele Europa, fortæller DR i et nyhedsindlæg.

Tekst: Cathrine Mejdal
Foto: DR Design

EBU, der er verdens største public service-medieorganisation, er glade for DR’s fire stilistiske symboler, som har givet danske seere med høre- og synsproblemer et godt navigationsværktøj til at finde programmer, som matcher deres kommunikationsbehov. DR Designs grafiske designer, Niels Rinder, glæder sig over den store interesse for de danske ikoner:

– Ikonerne blev af både brugerne og interesseorganisationer taget godt imod i Danmark, da de blev introduceret for nogle år siden, og nu vil EBU altså have dem rullet ud i hele Europa, siger Niels Rinder, som deltog i konferencen.

Fra DR’s side er der håb om, at de danske ikoner kan være til gavn for alle EU-borgerne og samtidig understøtte udbredelsen af en god public service praksis.

Ikoner blev skabt for at kommunikere DR’s tilgængelighedstilbud
Hver sjette dansker har problemer med hørelsen eller synet, og som følge heraf valgte DR for nogle år siden at skabe større tilgængelighed for netop de to grupper. DR’s tilgængelighedsredaktør, Heidi Sivebæk, og DR Design satte sig for at udvikle ikoner, der kunne gøre det mere gennemskueligt for DR’s seere at finde programmer, der matchede deres tilgængelighedsbehov. Udspillet blev fire ikoner, der hver især symboliserer fire forskellige former for kommunikativ tilgængelighed:

Undertekster (tekstoversættelse af et talt fremmedsprog)
Tegnsprog (en tegnsprogstolk tolker talt dansk til dansk tegnsprog)
Oplæste undertekster (en talesyntese læser undertekster op, når der tales et fremmedsprog)
Synstolkning (der indtales en ekstra lydspor, som beskriver den visuelle handling)

Flere lande er gået i gang med at implementere ikonerne
Niels Rinder holdt i forlængelse af EBU’s konference i Madrid et oplæg om ikonerne, og fortæller, at flere lande er allerede gået i gang med at implementere ikonerne, og at EBU har et klart ønske om at ikonerne bliver standardiserede i hele Europa:

– Det kan godt blive stort, det her. Og så er det skønt at DR kan dele på internationalt plan, slutter Niels Rinder af med at sige.

Se DR Designs fire ikoner og retningslinjerne for brugen af dem her.