Døv kvinde opfinder kirurgisk maske med transparent mundstykke til mundaflæsning

En ny kirurgisk maske med en transparent mundstykke, der er beregnet til at gøre det let for døve og personer med hørenedsættelse at mundaflæse under en operation, er netop blevet lanceret på det amerikanske marked og er blevet godkendt af den amerikanske føde- og medicinalvareadministration (FDA).

Tekst: Cathrine Mejdal
Foto: Pressefoto fra Safe N’ Clear

Anne McIntosh er universitetsprofessor og idémanden bag masken “Communication Clear Mask”. Ideen til masken kom efter at hun havde fået sit første barn via akut kejsersnit:

– Det var et af mit livs værste øjeblikke. Da vi fik besked på, at min datter skulle ud her og nu, tog både læge, sygeplejersker og min mand jo operationstøjet på – og det inkluderede også en maske. Det betød, at jeg blev fuldstændig tilsidesat under forløbet, fortæller hun, og uddyber:

– Det var ikke tid til at skaffe en tegnsprogstolk og derfor var jeg meget afhængig af at kunne mundaflæse hospitalspersonalet – og det havde jeg ikke mulighed for her.

Masken har været 16 år undervejs
Kejsersnittet gik heldigvis fint og Anne McIntoshs datter er i dag 16 år gammel. Men oplevelsen lagde kimen til ideen om en kirurgisk maske med en transparent mundstykke:

– Oplevelsen gjorde mig bevidst om, at jeg ikke var et enkeltstående tilfælde: der er mange flere derude, døve, hørehæmmede eller døvblevne, der også har oplevet noget lignende. På operationsbordet, hos tandlægen og hvor de nu ellers møder personale, der skal bruge maske i et behandlingsforløb. Og det ville jeg gerne være med til at forebygge, fortæller Anne McIntosh i et interview på Safe N’ Clears website.

Derfor satte hun sig for at finde ud af, om der var alternativer, som kunne afhjælpe problematikken. Hun ringede rundt og fandt hurtigt ud af, at ingen havde opfundet en maske med et transparent mundstykke.

– Det var omkring det tidspunkt at jeg tænkte, at så måtte jeg selv udvikle en – eller finde nogen, der kunne udvikle det, husker Anne McIntosh.

Efter en del år med research, hvor hun blandt andet konsulterede en advokat omkring procedurer, patenter og FDA-godkendelsesprocesser og fik talt med virksomheder, der udviklede masker, om retningslinjer og fremgangsmåder, havde hun en god fornemmelse for, hvad der skulle til for at lave en maske, som FDA kunne godkende – og som læger og sygeplejersker gerne ville bruge.

– Hver gang undervejs, hvor jeg var ved at give op af ren og skær frustration over, hvor meget forarbejde der lå i hele projektet, lukkede jeg bare øjnene og tænkte tilbage på dengang jeg selv lå på operationsbordet og hvor hjælpeløs jeg følte mig, fordi jeg ikke kunne forstå noget som helst på grund af masken. Det var nok til at sparke mig selv i gang igen – for det kræver jo ingen større tankevirksomhed at se fordelen ved en maske med et transparent mundstykke, siger hun og runder af med:

– Alle skal have mulighed for at kommunikere – og mundaflæse, når de har behov for det.

I nedenstående video kan du se et interview med Anne McIntosh, der ejer virksomheden Safe’N’Clear, Inc. Videoen er tekstet på engelsk.

Læs mere om Safe’N’Clear, Inc. her:

Facebook: @SafeNClear

Website: www.SafeNClear.com