Dansk forsker vil udvikle bedre høretests

De eksisterende høretests rækker ikke, mener forsker og ph.d. studerende Ellen Raben Pedersen fra Syddansk Universitet, der har ambitioner om at udvikle bedre og mere nøjagtige høretests.

Tekst: Cathrine Mejdal / omskrivning af artikel fra SDU
Foto: Pixabay

Høreforeningen vurderer, at knap hver sjette dansker hører dårligt. Det svarer til godt 800.000 personer. For dem er det ikke så ligetil at deltage i fester, hvor snakken går lystigt omkring bordet og hvor der bliver grinet og sunget i takt til musikken: lydene flyder sammen, og stemmerne bliver til uforståelig støj.

Så skruer man da bare op for lydstyrken, vil mange måske prompte svare på ovenstående fakta. Men så simpelt er det ikke:

– Hørelsen er meget kompleks. En hørenedsættelse kan føre til social isolation, depression, svækket hukommelse og nedsat indlærings- og arbejdsevne. En hørenedsættelse er ikke alene et problem for den enkelte og dennes pårørende. Beregninger viser, at høreproblemer hvert år medfører et betydeligt produktionstab. En hørenedsættelse kan have store konsekvenser, forklarer akustikforsker Ellen Raben Pedersen fra SDU Electrical Engineering i en artikel på sdu.dk.

Der er for stor usikkerhed i de nuværende tests
Ellen Raben Pedersen har i flere år arbejdet og forsket inden for hørelse, og har været med til at udvikle høreværn til musikere, som gør dem i stand til at høre instrumenterne uden at hørelsen tager skade.

I de forgangne år har hun også udviklet en brugerbaseret høretest, hvor sætninger bliver afspillet sammen med støj og hvor testpersonen, for hvert ord der bliver afspillet, skal vælge et svar på en skærm. Det giver et mere nuanceret indblik i testpersonens hørenedsættelse og testen bliver i dag brugt på flere høreklinikker.

– Jeg er nok blevet lidt miljøskadet ved at forske indgående i tests. Jeg er blevet enormt bevidst om usikkerheden i tests. Generelt tester vi for alt mellem himmel og jord, men er vi sikre på, at testene rent faktisk afslører det, som vi gerne vil have svar på? Det er jeg blevet mere kritisk omkring, siger Ellen Raben Pedersen.

Høretests i danske høreklinikker skal forbedres
Ellen Raben Pedersen har som led i sin nuværende forskning inden for taleforståelighedstests været med til at måle, evaluere og forbedre høretests i flere af landets høreklinikker:

– Sådanne tests har til formål at sætte tal på evnen til at høre tale i støj, for eksempel ved et middagsselskab, siger hun.

Taleforståelighedstests bruges ikke kun på landets høreklinikker. De bruges også af høreapparatindustrien til at udvikle nye høreapparater og til at forske i, hvordan hørelsen fungerer. Derfor er det vigtigt med præcise tests:

Bedre tests bidrager derfor ikke kun til at hjælpe patienter med høreproblemer her og nu men også til, at vi får større viden om hørelsen og kan afhjælpe endnu flere høreproblemer i fremtiden, runder Ellen Raben Pedersen af med at sige.