Beskæftigelsesminister: Døve og hørehæmmede skal ikke forhindres i at få job

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen opholdt sig på Castberggård i knap en time. I løbet af den ene time fik han en række gode råd og forslag til hvordan man kan varetage døve og hørehæmmedes interesser i det kommende handicapudspil, som forventes at blive offentliggjort i starten af juni 2018.

Tekst: Cathrine Mejdal
Foto: Beskæftigelsesministeriet

Castberggård har svært ved at få armene ned af begejstring over Troels Lund Poulsens besøg, som er blevet omtalt på LOUD tidligere på måneden. Beskæftigelsesministeriet tog sig nemlig tid til også at få talt med døve elever og jobsøgende deltagere om deres udfordringer med at få foden inden for arbejdsmarkedet og rapporterer begejstret på deres website:

– Han virkede som om han gerne ville hjælpe handicappede og give noget mere opmærksomhed til os døve, fortæller deltageren Martha fra Faurskov, der er en af de elever, Troels Lund Poulsen fik talt med.

Troels Lund Poulsen taler med de døve og hørenedsatte jobsøgende deltagere, der følger en af Castberggårds jobforberedende kurser. Foto: Beskæftigelsesministeriet / Facebook

Vi må ikke glemme de små – og ofte lidt usynlige – grupper af mennesker med handicap
Ministeren fik en præsentation af Castberggård Job- og Udviklingscenters arbejde og her havde man valgt at sætte fokus på både udfordringer og løsninger for Job- og Udviklingscenterets to målgrupper, døve og personer med høretab, fortæller Castberggård.

– Derfor var ministeren også meget interesseret i at få bud på, hvad der skal til for at skabe bedre muligheder for døve og personer med høretab, forklarer Job- og Udviklingscenterchef, Holger Jensen, på Castberggårds website og tilføjer:

– Vi fik en rigtig god dialog med ham, hvor han også efterspurgte indspark til det handicappolitiske arbejde, han lige nu er i gang med.

På billedet er Troels Lund Poulsen i gang med at tale, mens tegnsprogstolken Kasper Bisgaard Andreasen tolker. I baggrunden (til højre) ses Job- og Udviklingscenterchefen Holger Jensen. Foto: Beskæftigelsesministeriet / Facebook

Døve og hørehæmmede i arbejde
– Det har været et meget inspirerende besøg for mig, og det, jeg tager med mig, er nogle af de råd og gode forslag, vi har drøftet her i dag på Castberggård, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen på sin Facebookprofil. Formålet med besøget har været at give beskæftigelsesministeren inspiration til hvad han kan tage med i regeringens handicapudspil, der skal sikre at personer med handicap kommer tættere på arbejdsmarkedet:

– Er du døv eller stærkt hørehæmmet – det behøver ikke at forhindre dig i at få et job. Jeg besøgte i dag Castberggård i Hedensted, der gør en kæmpe indsats for både konkret at hjælpe døve i job og vejlede virksomheder og kommuner.

Troels Lund Poulsen har også tidligere været ude med riven og bemærket, at den faldende ledighed også skal komme personer med handicap til gode:
– Personer med handicap har værdifulde ressourcer, som de både kan og gerne vil bidrage med på arbejdsmarkedet, har han udtalt i en pressemeddelelse.

Danske Døves Landsforbund er glad på Castberggårds vegne og tweeter følgende som respons på Troels Lund Poulsens tweet om besøget:

– Fedt at kiggede forbi Castberggårds jobcenter for at høre om døves udfordringer på arbejdsmarkedet. DDL supplerer gerne med mere info og vi skal nok skaffe tegnsprogstolk. Så er det ingen sag at kommunikere sammen – også på arbejdsmarkedet 🙂

Små handicapgrupper bliver overset
Besøget har gjort Troels Lund Poulsen bevidst om, at hørenedsættelse i bund og grund er et usynligt handicap. Og derfor tit overses:

– Vi må ikke glemme de små – og ofte lidt usynlige – grupper af mennesker med handicap i vores samfund. Det gælder i høj grad de døve, runder han af på Facebook.

Se et kort sammendrag af beskæftigelsesministerens besøg på Castberggård her.