Nuheara IQBuds – intelligente øretelefoner med høreapparatfunktion

Til CES-messen i Las Vegas blev en af årets helt store trends præsenteret: intelligente, trådløse (h)øretelefoner, der også kan virke som høreapparater – lover producenterne i hvert fald. 

Tekst: Cathrine Mejdal
Foto: Pixabay

CES-messen (Consumer Electronic Show, red.) er et sandt overflødighedshorn af teknologiske opfindelser og trendsættende tendenser, hvor man både kan finde inspiration og begejstres over nye løsninger. Messen finder sted hvert år i starten af januar og regnes for at være verdens vigtigste messe, når det gælder forbrugerelektronik og anden teknologi. Her præsenterer både iværksættere og virksomheder innovative og nytænkende teknologitrends og viser enestående produkter frem, som står over for at skulle blive lanceret.

Nuheara IQbuds – øretelefoner og høreapparater i én
Begejstringen var stor, da virksomheden Nuheara præsenterede deres opfindelse: et sæt øretelefoner, som har fået det smarte navn “Nuheara IQBuds”. Det er ganske enkelt tale om et par små in ear-øretelefoner, der er helt trådløse. De har altså hverken en ledning til telefonen eller mellem ørepropperne, og ligesom mange andre modeller har de indbygget mikrofon, så du kan modtage opkald og meget andet uden at tage telefonen op ad lommen. Og ligesom de andre modeller kan de også hurtigt blive væk.

Det, der adskiller disse fra mængden, er den app, du styrer høretelefonerne med. Øretelefonerne er nemlig udstyret med støjreducering, som man også kender fra høreapparaterne, og du styrer denne funktion ved hjælp af appen. Funktionen isolerer visse frekvenser i talespektret, så de kan filtrere og skelne mellem lyde og støj. På den måde bliver det nemmere at forstå, hvad enkelte folk siger, når mange mennesker taler sammen. Du kan f.eks. lukke det meste af omgivelsernes lyde ude, men lade stemmer trænge igennem, hvis nogen begynder at tale til dig – ganske som en teleslynge vil kunne gøre. Eller hvis du er ude at cykle og vil være mere sikker i trafikken, kan du indstille dem til at lukke omgivelserne ind.

Billigere og mindre synlige end høreapparater
Fordelen ved Nuheara IQBuds er, at de både er billigere end et sæt høreapparater (pt. koster et sæt 1900 danske kroner på amazon.co.uk) – og samtidig også mindre synlige, hvilket kan gøre det attraktivt for personer, der ikke helt har accepteret, at de har en hørenedsættelse. Det har producenterne bag Nuheara indset, og det er derfor de markedsfører øretelefonerne som noget, der både kan bruges til at nyde musik, tale i telefon – og til at høre med. Det hjælper også, at de kommer i en veldesignet pakke, som på snedig vis kan tilsløre, at man har et hørenedsættelse. Politiken har også anmeldt Nuheara IQBuds, som du kan læse, hvis du abonnerer på Politikens netavis.