Kortfilmen “The Silent Child” vinder en Oscar

Hele filmholdet jublede og med rystende hænder takkede Rachel Shenton, der modtog Oscaren på vegne af filmholdet, akademiet og alle, der var involveret i produktionen, på britisk tegnsprog.

Tekst: Cathrine Mejdal
Foto: Pressefoto

– Jeg lovede Maisie Sly at udføre min takketale på tegnsprog, så det gør jeg nu, sagde Rachel Shenton på britisk tegnsprog, da hun og partneren, Chris Overton, modtog Oscaren på vegne af filmholdet. Snart efter tilføjede hun med et nervøst smil: – Undskyld, men mine hænder ryster!

Filmen “The Silent Child” handler om en socialrådgiver, der møder et døvt barn, Libby, som spilles af 6-årige døve Maisie Sly. Socialrådgiveren finder efterfølgende ud af, at Libby ikke får den nødvendige støtte til at kommunikere med de øvrige elever og undervisere på britisk tegnsprog, og tager tiltag til at lave om på det. Filmen er inspireret af Rachel Shentons egen oplevelse med sin far, Geoff, der pludselig blev døv.

Døvhed er et skjult handicap
– Vores film er om et døvt barn, der fødes ind i en verden af stilhed. Dét sker hver dag – millioner af børn over hele verden lever i stilhed, fordi ingen giver dem tegnsprog. Døvhed er en skjult handicap. Jeg vil gerne takke akademiet for at give os muligheden for at give filmen opmærksomhed og mulighed for at blive set af hele verden, slutter Rachel Shenton af med at sige.

Oscar på tegnsprog
Bare fire personer har holdt takketale på tegnsprog – gennem Oscarens 90 år lange historie. Den første var Louise Fletcher, som holdt en del af takketalen på amerikansk tegnsprog til ære for sine døve forældre, da hun vandt for bedste skuespillerinde i filmen “Gøgereden” (1975).

Den anden var Jane Fonda, da hun fik prisen for bedste skuespillerinde for filmen “På vej hjem” – her holdt hun også en del af takketalen på amerikansk tegnsprog for at gøre opmærksom på det skjulte handicap, som ligger i det at være døv (1979).

Den tredje og sidste før Rachel Shenton kom på scenen i 2018, var den døve skuespillerinde, Marlee Matlin, som holdt hele takketalen på amerikansk tegnsprog, da hun vandt prisen for bedste skuespillerinde for filmen “Kærlighed uden ord (1987).

Filmen The Silent Child kan ses under Døves Kulturfestival i København den 2.-5. august 2018.