Kan du forstå en døv?

– Det bedste ved at være døv er at jeg sover fra alt – selv tordenvejr, siger Mark i youtubevideoen ‘Forstå en døv’, som viser glimt fra livet som døv. Den danske youtuber, Sebastian, som med kanalen YEPSEB har opnået godt og vel 24.432 følgere, tuber med alskens sjove, skæve og anderledes vinkler på hverdagens udfordringer. I en af sin mest populære videoer har han inviteret sin døve fætter i studiet for at tale om det at være døv.

Tekst: Cathrine Mejdal
Foto: YouTube

– Videoen handler om at forstå en døv, og derfor har jeg inviteret min fætter Mark til at fortælle lidt om det at være døv, lægger Sebastian ud med at sige.

I den tekstede og tegnsprogstolkede video sidder de to fætre og diskuterer med en god portion humor og selvironi, hvilke fordele og ulemper der er ved at være døv.

Hvad vil du helst være: blind eller døv?
– Uh, jeg må indrømme, at jeg klart foretrækker at være døv, siger Mark til ovenstående spørgsmål og supplerer:
– Når man kan se, kan man jo klare sig på egen hånd og se hvad der foregår rundt omkring en.

Tænker døve på samme måde som hørende?
– Jeg tænker på tegnsprog. Visuelt kan du forestille dig et sæt afskårne arme med hænder, der ‘tegner’ og på den måde sætter ord på det, jeg tænker. Seriøst, griner Mark, da Sebastian giver ham et målløst blik.

Du kan se hele videoen og alle spørgsmålene, Sebastian har stillet Mark, her.