International Cochlear Implantat Dag

Den 25. februar har siden 2005 været den internationale dag for CI-opererede. Det var den spanske forbund for CI-opererede, der lagde grunden til den internationale fejring af CI på baggrund af den første elektriske stimulering af hørenerven, som fandt sted den 25. februar 1957.

Tekst: Cathrine Mejdal
Foto: Wikimedia Commons

Facebookgruppen “International Cochlear Implant Day” fejrede forleden årsdagen for den første CI. Den 25. februar 1957 sad to franske læger, André Djourno og Charles Eyriès, og jublede, da det lykkedes dem at få stimuleret hørenerven elektronisk ved at placere en elektrode ved siden af øresneglen på en patient, der efter flere øreoperationer kun havde en stump af hørenerven til overs i det indre øre. Hermed skrev de den første note i CI’ens efterhånden 61 år lange historie.

CI: En ultrakort historisk overblik
21 år og flere forsøg senere, i 1978 og på et helt andet kontinent, indopererede den australske dr. Graeme Clark, der selv blev inspireret til at forske inden for CI på grund af sin døve far, den første coclear implantat på Rob Saunders, der havde mistet hørelsen i en bilulykke. De første ord, man med succes afspillede for Rob Saunders, var: “Gud bevare dronningen!”. Rob blev dermed den første CI-bruger.

Mellem årene 1985-1986 fik de første to børn, Scott Smith og Bryn Davies, der på daværende tidspunkt var henholdsvis 10 og 5 år gammel, indopereret CI på et hospital i Melbourne, Australien – og igen var det dr. Clark, der udførte operationen.

I 1998 blev den første CI, som vi kender den i dag, udviklet. Helt uden kabler og ekstra komponenter fremstod den fin i al sin enkelhed: en lydprocessor, der blev båret bag øret.

I 2010 blev den britiske statsborger og krigsveteran, Jack Walley, officielt den ældste CI-bruger – han var knap 102 år gammel på daværende tidspunkt, og havde fået indopereret sin CI som 83-årig.

Herunder kan du se et interview med dr. Graeme Clark, der fortæller om, hvordan CI’en blev del af hans karrierevej. Videoen er tekstet på engelsk.