Hollandsk dokumentar: Historien om det døve barn

I anledning af den internationale døveuge sidste efterår blev den korte dokumentar “Doof Kind” fremvist for et hollandsk publikum. Filmen tegner et portræt af en ung døv fyr, der har fundet sin vej i livet.

Tobias er et år gammel, da hans forældre opdager, at han er født døv. Forældrenes automatiske reaktion var at tilpasse sig omgivelsernes forventning om, at et døvt barn ville have udsigt til et isoleret og underprivilegeret liv.

Forventningerne blev sidenhen gjort til skamme. Filmen viser, hvordan en person med et handicap kan udfolde sig og blive en del af en rig kultur. I dag underviser Tobias i hollandsk tegnsprog og underviser eleverne i sit sprog og sin kultur.

Tobias’ far, Alex de Ronde, ser i dokumentaren sammen med den nu voksne Tobias og hans hørende bror Joachim tilbage på børnenes opvækst og de valg han gjorde som far.

Dokumentaren vandt publikumsprisen til Amsterdam International Documentary Film Festival i 2017. Filmen er instrueret af Tobias’ far, Alex de Ronde, der er direktør for Amsterdam-biografen Het Ketelhuis.

DEAF CHILD International Trailer af Pieter van Huystee Film på Vimeo.