Opsigtsvækkende kampagne sætter mennesket før handicappet

Har du oplevet, at andre mennesker så på dig som døv eller hørehæmmet, før de så på dig som menneske? Så er du ikke alene om det – den samme oplevelse deler du med de omkring 10-15% af den danske befolkning, der har er handicap. Måske har du lagt mærke til en ny kampagne, hvor posters af navngivne mennesker med handicap er blevet hængt op flere steder i København.

Tekst: Mette Bertelsen
Foto: DUOS

Den 8. januar ramte kampagnen Mennesket før Handicappet de københavnske gader. Omkring100 posters er blevet hængt op. Plakaterne portrætterer en række forskellige personer med et beskrevet handicap, der dog er streget ud til fordel for deres navn.

Baggrunden for Mennesket før Handicappet
Bag kampagnen er servicevirksomheden DUOS, der tidligere hed Bruger-Hjælper formidlingen. Virksomhedens arbejdsopgaver varetages af 70 funktionærer samt 4.250 udførende medarbejdere, der hjælper i omegnen af 3.000 borgere landet over. DUOS er underlagt offentlige udbud.

– Det, der gav anstød til kampagnen, var at vi skiftede navn fra Bruger-hjælper Formidlingen til DUOS. Bruger-hjælper Formidlingen var ikke kendt i den store offentlighed, og vi ville gerne skifte navn til noget mere mundret, der samtidig gav os de bedste muligheder for at kommunikere vores grundværdi som virksomhed”, fortæller Vibeke Rieneck til mediet Bureaubiz.

Mennesker med handicap har været med i idéudviklingen
Ifølge Vibeke Rieneck har det været magtpåliggende, at var mennesker med handicap, der sad ind over idéudviklingen bag kampagnen og bidrog med input.

– Når man kommunikerer på handicapområdet, er det let at kamme over og blive for følelsesladet. Dem, der bedst er i stand til at vurdere, hvad der er fungerer og hvad der ikke gør, er dem der selv lever med et handicap”.

Også annoncering i fitnesscentre
Udover at annoncere ved metrostop, bustoppesteder, samt på bussernes indvendige skærme (med quizfilmen, red.) så fokuserede man også på, at annoncere i fitnesscentre. Det har en lidt sjov grund:

– Grunden til dette er, at der er mange af vores hjælpere er sunde mennesker, der går til fitness”, fortæller Vibeke Rieneck.

Kampagnen lever videre
Den opsigtsvækkende kampagne har fået omtale i flere medier og tv programmer såsom TV2 Lorry og i Go’ Morgen Danmark. Selvom DUOS er en landsdækkede virksomhed, så er kampagnen hidtil kun udkommet i København, men ifølge Vibeke Rieneck er der også mulighed for en Aarhus-version af kampagnen.