Medier sætter fokus på lange ventetider på høreapparater

‘Situationen er uacceptabel’, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby om de umanerligt lange ventetider på høreapparater i Danmark: Borgere i Region Syddanmark kan vente op til 88 uger på at få et høreapparat. På Fyn er ventetiden 124 uger, i trekantsområdet 123 uger, mens Sydvestjysk Sygehus og Sygehus Sønderjylland har ventetider på omkring et år.

Tekst: Cathrine Mejdal
Foto: Pixabay

Året er knap begyndt, og høreapparatskandalen ruller. Medier som Vejle Amts Folkeblad, Jydske Vestkyst samt TV2 Øst og TV2 News har i den forgangne uge rapporteret ringe vilkår for personer, der skal have høreapparater.

Høreforeningens sekretariatsleder Tine Lyngholm blev interviewet live i TV2 Øst’ studie den 15. januar, hvor hun blandt andet bemærker, at ventetiden på høreapparater er blevet fordoblet siden 2013. Det er alvorligt og går ud over livskvaliteten, mener hun.

I 2013 trådte en lovændring, der samlede høreapparatområdet under Sundhedsloven, i kraft – og det betød blandt andet, at regionerne overtog kommunernes udgifter til høreapparatbehandling. Det medfulgte blandt andet, at tilskuddet til privat køb af høreapparater blev sat ned. Det giver i dag et øget pres på de offentlige klinikker, som borgere er begyndt at strømme til.

Kritikken hagler ned over regionerne
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby lover at holde regionerne op på deres ansvar. Heino Knudsen, der er socialdemokratisk regionsrådsformand i Region Sjælland har også fokus på området, og arbejder på at fjerne genhenvisningskravet i løbet af 2018. Det indebærer, at borgere, der allerede har høreapparat, ikke skal vente på en henvisning fra en ørelæge.

– Det skulle gerne være første skridt, og så skal vi skrue på nogle andre knapper også. Der skal vi selvfølgelig i gang med arbejdet og i arbejdstøjet for at se, hvilke andre løsninger, vi kan arbejde med, siger Heino Knudsen.

Se også disse artikler fra TV Østs hjemmeside:

Lange ventetider på høreapparater skaber uenighed i regionen

Ole skal vente i over et år: Ventetid på høreapparater er mere end fordoblet