Grædende hænder: En teaterforestilling om døve i Hitlers Tyskland

Et nyt norsk teaterstykke fra Teater Manu med premiere den 27. januar 2018, er en grusom fortælling om de rædsler og den ufattelige ondskab, som de glemte ofre, døve og andre handicappede, kom ud for under 2. verdenskrig. Du kan se stykket i Oslo til marts.

Tekst: Mette Bertelsen / pressemeddelelse
Foto: Dag Jenssen

Det norske Teater Manu har netop præsenteret et teaterstykke, der handler om en helt ukendt del af historien: Hvordan døve blev behandlet i Hitler-Tyskland.

Stykket har haft premiere den 27. januar, en premiere, som også er startskuddet på en Norgesturné. Datoen er nænsomt udvalgt: Den 27. januar er også dagen, hvor hele verden mindes dagen for dengang, fangerne i KZ-lejrene blev befriet i 1945.

Ideen om “det rene og perfekte menneske” var en stor del af nazismens ideologi. En ideologi, som nazisterne benyttede for at retfærdiggøre, at psykisk syge og handicappede blev henrettet i tusindvis – det var for deres eget bedste. Gennem programmet Aktion T4 blev tusindvis af uskyldige dræbt mellem 1939-1941.

– Døves skæbner i Nazi-Tyskland har været et negligeret aspekt i fortællingen om Holocaust. Det er først i løbet af de senere år, at dette næsten ukendte kapitel i historien er blevet genstand for dokumentation og forskning, fortæller manuskriptforfatter Bentein Baardson.

Her fortæller teaterchef Mira Zuckerman og manuskriptforfatter Bentein Baardson om stykket (på norsk tegnsprog)

Inspireret af overlevendes historier
Grædende hænder er baseret på virkelige historier og begivenheder.

– Inspireret af interviews i Israel med ti døve overlevende, kom vi frem til to skæbner, Hans og Gertrud. De er fiktive karakterer, men så godt som alt, de har fortalt, er hentet fra virkelige historier eller begivenheder, oplyser manuskriptforfatteren.

Teater Manu har også gennemført interviews med overlevende fra Holocaust og hentet inspiration fra Holocaustmuseerne i Jerusalem, Berlin og Oslo.

En fortælling om Hans’ og Gertruds skæbner
Forestillingen er opsat som et såkaldt “doku-drama” ledsaget af projektioner og en fortæller. Det er to skuespillere, der bærer historien om Hans og Gertrud – som er en sammenfletning af mange skæbner.

Hans blev født døv og voksede op i Berlin op til krigens start i 1939. Sammen med mange andre døve gik han ind i en afdeling for nazisternes stormtropper. Han var til stede ved den sejrsparade da Hitler kom til magten i 1933. I forestillingen følger vi Hans’ skæbne fra at være en sportsinteresseret ung fyr til at måtte kæmpe for overlevelse.

Gertrud var også tysk og født ind i en velhavende familie. Hun læste medicin og blev tidligt optaget af nazisternes raceteorier. Hun blev direkte involveret i den systematiske marginalisering af døve.

Spilletider
På Teater Manus website kan du se, hvor og hvornår du kan se forestillingen. For danskere kunne det være en mulighed at reservere billetter til forestillingen i Oslo, som ligger mellem den 3-15. marts 2018.
http://teatermanu.no/artikler/teater-manu-presenterer-ukjent-del-historien/

Spilletid
1 time og 30 minutter, uden pause. Alle tegnsproglige replikker bliver stemmetolket, således at også hørende uden tegnsprogskundskaber kan få glæde af forestillingen.

Medvirkende
Fortæller: Eitan Zuckermann
Skuespillere: Ronny Patrick Jacobsen (Hans) og Ipek D. Mehlum (Gertrud).
Regi og manus: Bentein Baardson

Om Teater Manu
Teater Manu er Norges tegnsprogsteater. Det anerkendte, professionelle teater har eksisteret i 15 år og er statsligt finansieret. Kontor og scene ligger på Grünerløkka i Oslo.