Stort internationalt projekt vil sikre døve børns fulde potentiale

Der er virkelig mange døve børn, specielt i u-lande, der ikke har adgang til noget sprog, også selv om alle ved, at et godt sprogligt fundament er det, der sikrer et barns fulde potentiale. Det vil et storstilet internationalt projekt ændre.

Tekst: Mette Bertelsen
Foto:  Sign On for Literacy

Kun 20 % af verdens omkring 32 millioner døve børn har adgang til uddannelse. Og kun 2 % af disse børn får adgang til en uddannelse på deres naturlige sprog, tegnsprog. Langt størstedelen af disse børn er født af hørende forældre, som ikke har set tegnsprog eller som er blevet fejlinformerede.

Jo tidligere et barn får et fuldt udviklet sprog, jo bedre klarer barnet sig i fremtiden. Det er der al verdens videnskabelig belæg for. Uden et sprog får børn svært ved social inklusion, uddannelse og arbejde.

Det alt sammen fremgår af forskellige materialer, som er lavet af et stort, internationalt projekt ved navn “All Children Reading“.

Projektet har til formål at få børn med høretab i primært u-lande til at lære at læse og skrive ved hjælp af tegnsprog. Projektet startede i 2011 i et samarbejde mellem US Agency for International Development, World Vision og den australske regering.

Projekt blåstemplet af anerkendte døveorganisationer
Der er mange projekter rundt omkring i verden, hvor projektmagerne reelt ikke har en viden om døve og hørehæmmede og derfor laver løsninger, der mildt sagt rammer ved siden af.

Men netop dette her projekt er døve-blåstemplet af blandt andet WDF (World Federation of the Deaf) og Nyle diMarcos fond.

Konkurrence om innovative løsninger der skal hjælpe døve børn med at skrive og læse
Projektet har i en pressemeddelelse netop åbnet op for, at alle, der har en innovativ teknologisk baseret idé, der kan medvirke til, at døve børn får adgang til tegnsprog og læsefærdigheder, også for de børn med de færreste ressourcer, kan byde ind i en konkurrence, hvor mindst 3.000.000 kroner står på højkant.

Ansøgningsfrist er den 16. februar 2018, og du kan læse mere her (på engelsk).