Projekt Juleaften for døve: Julehjælp suppleret med en hyggelig aften i tegnsprogets tegn

Snart sænker julefreden sig over Danmark. Julen kan dog være en hård tid. Hvis man ikke har noget hjem, familie eller penge. Hvor skal jeg hen? Hvem skal jeg holde julen sammen med? Sådan tænker mange danskere, og døve er bestemt ingen undtagelse. Fire frivillige vil i år arrangere en særlig jul for de døve, der har det hårdest.

Tekst: Mette Bertelsen
Foto: Colourbox

Er man døv, har man ofte oplevet ensomhed – måske især i selskab med sin hørende familie. I år har en arbejdsgruppe bestående af fire frivillige døve personer bestemt sig for, at juleaften skal blive god. Derfor har de inviteret døve, der er hjemløse, ensomme, social udstødte, psykisk sårbare eller fattige, til julebal i Døveforeningen af 1866s lokaler på Nørrebro i København.

I skrivende stund har 18 personer meldt sig til. De er alle sammen anonyme, hvilket er en del af projektets præmis. LOUD har haft en lille snak med en af initiativtagerne, Alex Stensholm:

Hvorfor har I taget initiativet?
– Projektet kan tydeliggøre, om der er brug for julehjælp blandt døve. Hvor er den gruppe henne? Desuden vil vi gerne inspirere til at folk arbejder mere frivilligt. Projektet handler også om at give udsatte døve julehjælp på lige fod med julehjælp til udsatte hørende. Vi supplerer så med et miljø, hvor der er tegnsprog. Og hvor man måske kan skabe lidt netværk.

Bruger du dine egne erfaringer?
– Jeg har selv i mange år valgt at rejse i julen. Jeg er jo døv, og det betyder, at jeg juleaften bare sidder der og kigger på de andre i min familie snakke. Spørger jeg, hvad samtalerne handler om, får jeg ofte affejende svar. Alle griner, og jeg får bare simple svar i stil med: “Det er far, der er morsom”. Når jeg er ude og rejse, er jeg i det mindste min egen herre. Et par af os i arbejdsgruppen er vokset op i en hørende familie, og vores oplevelser er generelt meget ens.

Er der mon ikke mange der har det lige sådan?
– Jeg tror det er meget udbredt, at man føler sig alene ved juletid. Men mange føler det også som en falliterklæring at sige, at man føler sig ensom. Man har som døv måske lidt det sådan: “Min mor og far synes det er så hyggeligt at jeg er med. Men jeg synes måske ikke nødvendigvis, det er hyggeligt at være med.” Ingen har lyst til at såre sine forældre, så man lader dem om at synes, det er hyggeligt, at man er der, uden at der nødvendigvis bliver talt med en. Julen er en meget følsom tid. Det rammer målgruppen hårdere endnu. Også selv om der er mange, der har det sådan.

Hvad får de døve, der kommer, ud af sådan en aften?
– Vi har sørget for, at der er julegaver til alle. Man får betalt transport og ophold, hvis man kommer langtvejs fra. Der er fred, god mad, tegnsprog. Ingen økonomiske vanskeligheder, og man kan glemme hverdagen for en stund.

Hvem kan komme?
– Det er som sagt døve, der er hjemløse, ensomme, social udstødte, psykisk sårbare eller fattige. De døve, der tjener godt, er ikke en del af målgruppen. Det kan godt være, at de måske også er alene juleaften, men vi yder ikke julehjælp til dem. Det kunne dog vel være, at der var behov for juleaften for alle døve, der havde brug for at holde jul på tegnsprog. De, der kommer, bor spredt over hele landet. Nogle bor alene, nogle er psykisk sårbare, nogle mangler netværk… Det er dem, der ikke har mange venner. Det gør jo juleaften hårdere. Vi har med vilje ikke opsøgt nogen. Man vælger selv om man vil komme. Ingen bedømmer nogen, og vi hygger os stille og roligt.

Hvad glæder du dig mest til?
-Jeg glæder mig meget til at tage imod gæsterne og at snakke med dem. Dørene åbner kl. 16:30 og vi slutter ved 22-tiden. Man kan vælge at kigge forbi Døves Kirke ved 15 tiden. Der er velkomstdrinks, mad, og vi har valgt, at der ingen underholdning er… Vi skal bare være sammen. Vi rafler, der er ris a la mande, kaffe og godter. Det bliver meget traditionelt og roligt.

Om projektet
Arbejdsgruppen består af fire frivillige, der alle er døve, Lotte Lind Hildrum, Janne Wolfeld, Gugga Fiil og Alex Stensholm. De har indsamlet i alt 27.000 kroner plus 10.000 kroner i private donationer. Pengene bliver brugt til transport, ophold, mad, fest og gaver.

Få mere at vide
Juleaften for døve 2017 på Facebook