Ny mærkedag: Den Internationale Tegnsprogsdag

Til FN’s 72. generalforsamling den 19 december 2017 i New York fik alle verdens tegnsprogstalende døve en tidlig julegave: Den 23. september er fremover den officielle FN-mærkedag for tegnsprog.

Tekst: Cathrine Mejdal
Foto: Pixabay

Beslutningen om at gøre den 23. september til den internationale tegnsprogsdag blev gnidningsfrit vedtaget af et enigt kommissorium og har derfor ikke skullet gennemgå en afstemning. Forslaget blev fremsat af den internationale organisation for døve, World Federation of the Deaf (WFD), via repræsentanter fra østaten Barbuda og Antigua, som er en af WFD’s 135 medlemslande. 97 af FN’s medlemslande bakkede op om forslaget og fik lobbyet de øvrige 96 medlemslande til at hoppe med på vognen.

– Denne resolution er en vigtig milepæl i vores internationale løfte om ikke at ekskludere nogen. At bekræfte 23. september som den internationale tegnsprogsdag er et væsentligt skridt i alle samfunds ansvar om at anerkende de mål, som er sat af FN’s handicapkonvention. Antigua og Barbudas regering er glade for at være del af denne internationale dag, som vil få verden til at fokusere på FN’s handicapkonventions principper hvad angår lighed og tilgængelighed, som giver individet mulighed for egenbestemmelse, værdighed og frihed uden diskriminering, fortalte ambassadør Walton Webson ved FN’s 72. generalforsamling den 19. december.

Resolutionen kan tilgås her

 

En kanonisering af WFD
Datoen den 23. september er ikke tilfældigt. WFD blev grundlagt den 23. september 1951, og har siden da sørget for at sikre og promovere døves rettigheder og ligestilling i det øvrige samfund. En af WFD’s primære mærkesager er at garantere døve muligheden for at tale tegnsprog – noget, som WFD gennem de sidste mange år har oplyst om via Døves Internationale Uge, som fejres i den sidste uge af september. Den første Internationale Tegnsprogsdag bliver derfor fejret den 23. september 2018. WFD’s formand, Colin Allen, retter en dybfølt tak til østaten Antigua og Barbuda og siger:

– Resolutionen anerkender vigtigheden af tegnsprog og understreger, at tegnsprog skal tilbydes alle døve så tidligt i livet som muligt. Samtidig er det også en bekræftelse af princippet bag udtrykket “intet om os uden os” når det kommer til samarbejde mellem døvesamfund og det omgivende samfund.  WFD er utrolig glade for endelig at have en officiel mærkesag – og muligheden for at fejre den årligt.