Tech-tirsdag: Hi-tech teaterbriller kan tekste teaterforestillinger

Døve og hørehæmmede teatergængere vil fra 2018 kunne få et sæt briller, der gør, at de kan se teaterforestillinger med undertekster, fortæller Nationalteatret i London i et interview til avisen The Telegraph.

Tekst: Cathrine Mejdal
Foto: The National Theatre/The Telegraph

De sidste par år har Nationalteatret i London, der blev stiftet i 1963 af Laurence Olivier, haft succes med at udvikle et sæt briller, der giver døve og hørehæmmede mulighed for at følge med i teaterforestillinger, som viser en tekstet version af den dialog, som foregår mellem skuespillerne på scenen, fortæller avisen The Telegraph. Successen gør, at de nu springer ud og lancerer hi-tech brillerne i et storstilet forsøgsperiode – til stor glæde for de mange døve og hørehæmmede teaterentusiaster, som op til nu har været afhængig af tekstede tavler i form af tablets eller tv-skærme, som er placeret i siden af auditoriet – og kun ved udvalgte forestillinger. Det betød blandt andet, at døve og hørehæmmede teaterpublikum har været nødt til at skiftevis at se forestillingen og læse tekster uden at kunne begge dele samtidig.

– Det giver en langt bedre teateroplevelse, når man kan se direkte på scenen og skuespillerne, os, frem for at skulle se ud til siden, hvor der tekstes. Det giver alle i publikum mulighed for at reagere samtidig, når noget sker – det er skønt!, fortæller skuespillere Olivia Williams og Olivia Coleman, som er begejstrede for teknologien bag brillerne.

Fremover vil alle kunne følge 100% med
Det magiske ved brillerne er, at de kan bruges til samtlige teaterforestillinger – og af alle, der har behov for det. Den innovative teknologi er del af Nationalteatrets bestræbelser på at nå ud til et bredere og mere diverst publikum og inddrage dem såvel som skuespillerne, der performerer på scenen.

– Brillerne vil også blive brugt ved skoleskuespil og mindre turnéer, hvor amatørskuespillere skal træne deres evner på de skrå brædder. Her er det også en fordel for skuespillerne, at flere ser deres forestillinger, så det er en win-win scenarie, siger Nationalteatret.

Brillerne er del af et system, der kaldes augmenteret virkelighed, og er udviklet af virksomheden Accenture, bliver lanceret i næste uge ved en større forestilling, der er instrueret af David Eldrige. Komedien “Beginning” har bl.a. Anne-Marie Duff og Rory Kinnear på rollelisten. Til næste år står forestillingen “Pinocchio” for skud.

Brillerne kan lånes gratis og bruges ved alle Nationalteatrets tre scener fra oktober 2018.

Ændringer i manuskriptet kan programmeres i brillerne
Skeptikere har givet udtryk for, at det kan give problemer, når eller hvis manuskriptet ændres forud for en forestilling, eller når skuespillerne tager længere kunstpauser mellem replikkerne. Virksomheden Accenture fortæller:

– Teknologien er blevet så forfinet, at man kan programmere brillerne lige op til forestillingens start og selv i løbet af forestillingen, hvis skuespillerne vælger at ændre på deres replikker undervejs. Brillerne vil også gengive lyd på skrift, så man ved, når døren smækker i eller telefonen ringer i en scene.

Jonathan Suffolk, der er teknisk direktør for Nationalteatret tilføjer:

– Denne teknologi giver hørehæmmede og døve mulighed for at opleve teater på samme måde som alle andre gør, frem for at skulle nøjes med at sidde ud i siderne og se de tekstede skærme, som tvinger dem til at dele deres opmærksomhed mellem stykket og oversættelsen. De vil kunne nyde det fuldt ud med brillerne.

Teknologien vil gavne mellem 9-11 millioner britere
En ud af fem britere er ramt på hørelsen, skønner en undersøgelse, og derfor vil teknologien gavne rigtig mange, som ellers vil undgå liveforestillinger.

– Sidste år registrede Nationalteatret 1,585 døve og hørehæmmede gæster, og det tal håber vi på at få op, fortæller Rufus Norris, der er direktør for Nationalteatret, og tilføjer:

– Det er vores ansvar som landets nationalteater at være netop det – et nationalt teater, der inddrager alle og når ud til landets afkroge.

Instruktøren Simon Stephens mener, at teaterkunsten er fundamental for samfundet:

Jeg arbejdede som skolelærer i Essex for en del år siden, og jeg har set, hvordan teater kan inspirere unge mennesker. Det er så vigtigt, at vi giver så mange unge mennesker som muligt muligheden for at se og blive inspireret af teater. Vi kan ikke undvære dem – hverken som publikum eller som skuespilleraspiranter, understreger han.