Tech-tirsdag: 3 topseje dimser for hørehæmmede og døve

Der udvikles hele tiden nye teknologiske virkemidler, der gør livet lettere for alle, men langt fra alle er noget, døve og hørehæmmede kan få gavn af. Her er tre cool fiduser, som kunne være fede at eje for dem med en hørenedsættelse.

Tekst: Cathrine Mejdal
Foto: Colourbox

 

 

 

 

Billede taget fra wikimedia commons

 

1. Intelligente handsker
To driftige (og geniale!) fyre, Thomas  Pryor og Navd Azodi fra USA har opfundet et sæt handsker, der oversætter amerikansk tegnsprog til tale – simultant. Pæære-nemt. Når man har knækket koden bag det danske talesprog – som trods alt skulle være en af verdens mest svære talesprog at tilegne sig.
Hvordan teknikken fungerer i praksis: Handskerne registrerer diverse håndbevægelser. Dataen sendes via Bluetooth til et computerprogram, som Thomas Pryor har udviklet. Programmet oversætter så gestusserne til tale. Vupti. Hvad er endnu mere interessant er, at fyrene også er ved at udvikle en app til smarttelefonen, så du ikke skal slæbe rundt på en bærbar for at kunne få oversat dine tegn til tale.
Køb nu – eller senere: Det er stadig på udvikler-niveau, så hold øjnene – og hænderne – åbne, for når handskerne engang rammer markedet, vil mange sikkert gerne hapse et par til eget forbrug.

 

 

 

 

 

 

Billeder lånt fra yankodesigns

2. Aria armbånd
Mary Wilson fra USA (igen) har opfundet et armbånd, der gør døve og hørehæmmede opmærksom på, hvad der sker rundt omkring dem – fx når en ambulance nærmer sig, mens du krydser en fodgængerfelt med næsen begravet i mobilen. Eller når telefonen/dørklokken ringer. Så slipper du for de uskønne blinklys, som det kommunale serviceorgan ikke har formået at forskønne – eller forbedre – væsentligt i løbet af de sidste 30 år, de har eksisteret.
Hvordan teknikken fungerer i praksis: Armbåndet har kontaktflader af gummi, som vibrerer ganske let, så snart den identificerer en lyd rundt omkring dig, så du bliver opmærksom på, at der sker noget.
Køb nu – eller senere: Den findes kun som en prototype, men hvis du er heldig, kan du måske finde et eksemplar via AbleData.

 

 

 

 

 

 

Billeder lånt fra yankodesigns

3. Babelfisk briller
Det her bliver et sikkert hit, hvis den bliver masseproduceret – og det lykkes at få knækket koden bag autogenererede oversættelser, som tit ender helt ude i hampen. Brillerne oversætter nemlig tale til skrift – simultant. Næsten som den her opfindelse, LOUD omtalte for et par uger siden, dog med det plus, at det også kan bruges ude i den virkelige verden og ikke kun i teatret. Og så har brillerne en dansk bagmand: Mads Hindhede.
Hvordan teknikken fungerer i praksis: På siderne af brillerne sidder der et par mikrofoner, som opfanger tale og filtrerer alle baggrundsstøjen fra. Derefter overfører en chip teksten til videosignaler, mens to mikroprojektorer viser teksten på indersiden af brilleglasset, der består af to lag.
Køb nu – eller senere: Brillerne er stadig under udvikling, og kan derfor ikke købes – endnu i hvert fald.