Boganmeldelse: Livet som døv i 1800-tallets borgerskab

Forfatteren Agneta Pleijel har gravet i fortiden og skildrer i romanen “Søster og bror” sin døve oldefars liv. Albert Berg (1832-1916) startede livet som udstødt ønskebarn i en musikalsk overklassefamilie, hvor musikken var livsnerven, og døvhed var det mest utænkelige, der kunne overgå nogen.

Tekst: Cathrine Mejdal
Foto: Wikimedia Commons

Romanen skildrer forholdet mellem to søskende, Albert og Helena Berg, der på hver sin måde kæmper mod samfundets fordomme. Albert Berg, der senere i livet blev en anerkendt kunstmaler og døv politiker, måtte hele livet igennem kæmpe for at finde sin plads og blive accepteret som den, han var: døv.

Offer for familiens ambitioner
Faderen Isak Berg, der er en anerkendt operasanger, har nemlig haft store ambitioner på sønnens vegne, og da mistanken om Alberts mangel på hørelse viser sig at være velbegrundet, er skuffelsen ubærlig. Han vender Albert ryggen og bruger al sin energi på det næste (sidste) barn i rækken, Helena.

Helena Berg har alt det, der skal til for at slå gennem som musiker: skønhed, ynde, sangstemme og talent for at optræde på en scene. Lige bortset fra en ting. Hun er en pige født i 1800-tallets mandsdominerede verden, og må derfor nøjes med at blive slæbt verden rundt som faderens egen private reklamesøjle for hans dygtighed som sanglærer.

Forskelle binder søskende sammen – og splitter dem
Inden Albert bliver sendt på en kostskole for døve som 7-årig, når de to søstre at blive tæt knyttede til hinanden. De taler sammen via hjemmebryggede tegn og finder trøst i hinanden, når deres fars altoverskyggende ambitioner tager dem til fange. For trods deres forskelle er de ens: de er begge ofre for faderens hensynsløshed.

Hvor Alberts frihed som mand giver ham mulighed for at drage på en dannelsesrejse gennem Europa efter endt skolegang og finde sin plads i verden, bliver han aldrig nogensinde accepteret af sin far. Helena på den anden side kvæles i sin fars altopslugende fokus på hende, og selv om hun får udlevet sine sangdrømme, er hun er som kvinde afhængig af sin far for at kunne komme frem i verden. En forgyldt sangfugl i en bur og familiens sorte får prøver hver især at finde harmoni i tilværelsen.

Tresporet fortællerstil er et spor for mange
Bogen giver et godt indblik i det bedre svenske borgerskab og patriarkatet der råder, men forfatteren prøver at både blæse og have mel i munden. Det havde været en mere vellykket roman, hvis Agneta Pleijel havde bestemt sig for formålet med romanen: at drive slægtsforskning, skrive en roman om kvindens rolle i 1800-tallet eller at give et indblik i døvehistorien anno 1800-tallet.

Fakta om bogen
“Søster og bror” er tredje selvstændige del af trilogien, der starter med “Dronningens kirurg” og “Kongens komediant”, der giver læseren et indblik i forfatteren Agneta Pleijels forfædres liv.

 

 

 

 

 

 

 

 

Originaltitel: Syster och bror (Søster og bror)
Antal sider: 337
Udgivet på dansk: 05. maj 2011