Mysteriet fortsætter: 21 personer ramt på hørelsen i Cuba-sag

Tilbage i august anklagede USA Cuba for at have udført et sundhedsangreb på USA’s ambassade i Cuba, hvor fem diplomater blev ramt på hørelsen. Sagen er eskaleret: hele 21 personer med tilknytning til USA’s ambassade i Cuba har nu mistet hørelsen.

Tekst: Cathrine Mejdal
Foto: Colourbox

USA overvejer at lukke deres ambassade i Cuba ned efter at det er kommet frem, at 21 personer fra ambassaden er blevet ramt på hørelsen. Den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, har fortalt i et tv-interview, at:

– Det er en overvejelse, vi gør os – især med tanke på de lidelser, de ramte personer har pådraget sig, og vi følger dem tæt.

Modstridende symptomer forvirrer forskere
Permanent hørenedsættelse, kronisk kvalme, svimmelhed, vedvarende hovedpine, tinnitus, problemer med balanceevnen, næseblod og talebesvær for at nævne nogle få; det er disse modstridende symptomer, de 21 amerikanske statsborgere har oplevet efter deres ophold i Cuba.

– En hjerneskade og en hjernerystelse samtidig, det er helt udelukket. Det ville kræve, at man på en eller anden måde havde holdt de ramte individers hoved under vand i en pool, der var foret med kraftige ultralydsledninger, siger Joseph Pompeo, der er en MIT-forsker.

Flere forskellige bud på våben
Nogle hørte lyde. Andre følte ingenting, før symptomerne dukkede op. Det vanskeliggør efterforskningen, at ingen af de ramte personer har oplevet de samme omstændigheder, der kan give forskerne en idé om, hvad det handler om.

Våben med infralyd og ultralyd har været nævnt som mulige forklaringer. Det vil sige instrumenter, der frembringer lydbølger med frekvens på under 20 hertz, som det menneskelige øre knap kan opfange – eller lydbølger på over 20 kilohertz (kHz), som kun visse dyr kan høre.

En anden forklaring er elektromagnetiske våben, som ved hjælp af bølger kan skade elektroniske kredsløb. Problemet er, at elektromagnetiske bølger opvarmer menneskeligt væv, og ingen af de ramte har haft brandsår eller andre brændende fornemmelser.

Hvem står bag?
Cuba, der normalt svarer på anklager med en fandenivoldsk attitude, har i denne sammenhæng dog været yderst samarbejdsvillige i efterforskningen af sagen og har endog tilbudt FBI at rejse til Havana for at efterforske.

Kilder med forbindelser til efterforskningen fortæller, at mistanken nu er rettet mod en tredjepartsland – som fx Rusland, Iran, Nordkorea, Kina og Venezuela – eller en gruppe cubanere, der modarbejder Cubas forsøg på at skabe gode relationer med USA.

-Vi efterforsker sagen intensivt – og vi fortsætter indtil vi finder ud af, hvad – og hvem – der bærer ansvaret for angrebet, siger USA’s indenrigsminister, Heather Nauert.