Nyt udbud i fjerntolkning: To store firmaer vil ikke længere være med

Det er bestemt ikke rosende ord, som de store tolkefirmaer har at sige om den næste udbudsrunde omkring fjerntolkning på det sociale område. Der bliver ingen penge til at levere den fornødne kvalitet, advarer både 12K Studio og CFD Tolkebooking, som begge har valgt ikke at byde ind.

Tekst: Mette Bertelsen
Foto: Colourbox

Snart bliver det udmeldt, hvilken leverandør, der skal udbyde fjerntolkning for perioden 2017-2019. Og det bliver ikke 12K Studio, der ellers har haft opgaven de seneste to år.

– Det er ingen hemmelighed, at 12K Studio har kørt med underskud, siger Jakob Gade, der er partner i 12K Studio, og fortæller videre:

– Hånden på hjertet; vi har leveret alt for meget i forhold til hvad DNTM reelt ville betale for. Som betalingsstrukturen for fjerntolkning er skruet sammen, er det i forvejen ikke profitabelt at have de 2-3 linjer åbne og de 52 timers ugentlig dækning som 12K Studio har opretholdt de seneste par år.

Umuligt at løse opgaven tilfredsstillende

I går udsendte firmaet 12K Studio en pressemeddelelse, hvor hovedbudskabet var, at de ikke længere ville levere fjerntolkning for DNTM, fordi et nyt prisloft på 450 kroner i timen ville gøre det umuligt for dem at løse opgaven tilfredsstillende.

De oplyser endvidere, at de har svært ved at se, hvordan andre leverandører skulle kunne løse opgaven.

– Vi kan ikke se, hvordan den næste leverandør overhovedet skulle kunne få det til at løbe rundt, fordi DNTM nu har sat et prisloft på 450 kr pr. fjerntolketime.

12K Studio har i udmeldingen valgt at oplyse, hvordan de tjener penge på fjerntolkning.

Blandt andet oplyser de, at de ikke får en fuld timepris for hver linje de har åben, men kun betaling for hvert opkald, og at de derfor bruger en hel del udgifter på fjerntolkenes lønninger, uden at der nødvendigvis kommer penge ind.

Læs også: Fjerntolkning i udbud: Nye krav til tolkeleverandørerne

CFD Tolkebooking vil heller ikke være med

Kun få timer efter at 12K Studio meldte dette ud, har et andet toneangivende firma i tegnsprogstolkebranchen, CFD Tolkebooking, medgivet deres opbakning på deres Facebookside. Sussi Kongshøj Wilson skriver:

– Vi forsøgte at løse opgaven i to år, men måtte erkende, at det økonomiske tab var for stort – for tab på én opgave betyder, at vi må forsøge at dække tabet ind på taksterne på andre opgaver, og det er hverken rimeligt eller holdbart. Dette meddelte vi DNTM for to år siden, da vi valgte ikke at sende tilbud, ligesom vi heller ikke sendte tilbud i denne omgang.

DDL har allerede udtrykt deres bekymring

Tolkebrugernes organisation, Danske Døves Landsforbund (DDL) udtrykte allerede tilbage i juni bekymring for omtrent det samme, som leverandørerne 12K Studio og CFD nu giver udtryk for.

Bekymringen har de delt i et åbent brev til Den Nationale Tolkemyndighed. 

Læs også: DDL: Vi savner en overordnet statslig vision for fjerntolkning på tværs af alle områder

Facebookbrugere: Så trist

Kommentarer fra tolkebrugerne på 12K Studios Facebookside viser, at flere er kede af at 12K Studio ikke længere vil være med.

– Kan sagtens forstå jer for på den anden side har det været fantastisk at kunne bruge jer som fjerntolkeservice så jeg kommer virkelig til at savne jeres utrolig professionelle service. Klart at det skal ikke være økonomisk stramt fordi man gerne vil yde den bedste service… glæder mig til at bruge jer i andre situationer og dem er der heldigvis mange af, skriver tolkebruger Kenneth Nielsen.

En anden tolkebruger, Camilla Abelgren Michaelsen skriver:

– Åh nej… så trist! Men en meget god uddybbende forklaring! Så man kan ikk gå galt i byen! Jeg forstår 100% beslutningen. Og er skide sur på DNTM! I har leveret en mega god service og selvfølgelig skal det ikke gå ud over medarbejdernes vilkår og på det økonomiske plan. I vil blive savnet STORT!!!!

Uddybning må vente til senere

Jakob Gade fra 12K Studio har udtrykt interesse for at stille op til et interview, men han ønsker at vente med at uddybe oplysningerne indtil det er officielt, hvilken leverandør, der skal løse opgaven. Sussi Kongshøj Wilson er ligeledes tilbageholdende med at uddybe, idet hun giver udtryk for, at mange faktorer kan spille ind.

Tolkefirmaet Småtegn, der sammen med 12K Studio er den anden leverandør af fjerntolkning i dag, har ikke mulighed for at kommentere, idet deres daglige leder Charlotte Brøndum, er på ferie.

DNTMs chef Bo Kragelund er ligeledes på ferie og har derfor ligeledes heller ikke haft mulighed for at forholde sig til kritikken.

LÆS MERE

Se hele pressemeddelelsen fra 12K Studio