Hvordan er det at være døv?

– Det er ikke nemt, lægger en anonym amerikansk vlogger ud med at sige i nedenstående video, hvor han krænger ud af sin sjæl og fortæller om det at vokse op som døv. Videoen er tekstet og stemmetolket – og blevet set mere end 730.000 gange på YouTube.

Tekst: Cathrine Mejdal
Foto: YouTube / Iamdeffamilia

– Denne vlog er lavet for at dele mine oplevelser og for at oplyse de hørende, hvordan det er at vokse op som døv, fortæller den anonyme vlogger i starten af sin 25 minutter lange vlog, som du kan se nedenunder.

Det er vigtigt med en gensidig forståelse
– Jeg er ikke her for at såre nogen eller kritisere, men fordi jeg har brug for at udtrykke mig selv, så forældre, venner, bekendte og kolleger får gode værktøjer til at tale med en døv person, konstaterer vloggeren i starten af sin video.

Savnede følelsen af at høre til
I videoen fortæller han om sin barndom og sit forhold til forældre, søskende og kammeraterne – og om at føle afsavn:

– Jeg elsker min familie. De gav mig en kærlig og god opvækst, men der manglede altid noget. En eller anden form for forbindelse, et ubrydeligt bånd. Jeg kan kun forklare det ved at give jer et indblik i mit liv, siger han.

– Jeg elskede at se TV, da jeg voksede op. I weekender sad hele familien foran TV’et og så en film sammen, men der var ikke tekster på, så det var selvfølgelig svært for mig at følge med, selv om jeg godt kan mundaflæse og høre lidt med mine høreapparater. Så når der var en sjov situation i filmen, hvor alle grinte, var jeg tit den ene, som ikke grinte med. Når jeg spurgte ind til, hvad der skete, sagde de simpelthen: ‘Tag dine høreapparater på’. Lammet sad jeg og tænkte: ‘Sagde du det virkelig?!’. Det er den slags oplevelser, som sidder dybt i mig, bekender han og tilføjer: – Min familie gjorde det selvfølgelig ikke med vilje, men de havde ikke forstået den del af hvad jeg kalder ‘mine behov som døv’. Det havde gjort mit liv en del lettere, hvis de havde forstået og accepteret den del.

Hørende skulle tage og prøve at være døv – bare i en uges tid
– Det lyder lidt sødladent, men jeg begyndte faktisk først at blive interesseret i tegnsprog, da jeg så tv-serien ‘Switched at Birth’ (Forbyttet ved fødslen, red.). Men jo mere jeg researcher tegnsprog og døves kultur desto mere værdsætter og respekterer jeg døve, indrømmer en kvinde i en kommentartråd på YouTube og funderer videre:
– Jeg kan ikke forestille mig, hvor svært det kan være, og alligevel ser jeg så mange døve dele deres historie – og de gør det på en positiv måde! I stedet for at være pessimistisk i forhold til deres høretab og omgivelsernes manglende forståelse for det, vender de det til en styrke og et karaktertræk, som kun kan beundres! Jeg tror bestemt, at det ville gavne os hørende at prøve at være døv i bare en enkelt uge. Det kunne sikkert ændre vores perspektiv – og respektere døve og hørehæmmede mere.

Hvordan mon det er at være døv?
Vi vil ikke løfte sløret for alle de anekdoter og indsigter omkring det at have en hørenedsættelse, vloggeren nævner i videoen, så se den selv.