Højtuddannede døve fra hele verden netværker i København

Lørdag den 4. august til lørdag den 12. august valfarter 200 unge døve fra universitetsmiljøer verden over til København for at deltage i et internationalt netværksmøde.

Tekst: Cathrine Mejdal
Foto: Colourbox

To netværksarrangementer for døve akademikere venter forude. Fra lørdag den 4. til onsdag den 9. står programmet på en fem dage lang seminar for unge døve, som er i gang med en videregående uddannelse. Fra torsdag den 10. til lørdag den 12. august tager døve akademikere teten med en konference målrettet døve forskere og forskerspirer.

Serhat Dogru, der er bestyrelsesmedlem af EDSU – European Deaf Student Union – og hovedarrangør af EDSU’s andet generalforsamling og seminar, der finder sted her i København den 4. – 9. august, fortæller:

– EDSU er en paraplyorganisation for døve studenterforeninger i Europa og arbejder for at sikre unge døve, der er i gang med en videregående uddannelse, de tre TTT’er: Tegnsprog, tolkning og tilgængelighed. EDSU har uformelt eksisteret i flere år ungdomsforeningernes studenterforening, men blev formelt set en selvstændig organisation i 2015. Siden da har vi satset på at arrangere seminarer i forlængelse af vores årlige generalforsamling.

EDSU: Døve studerende har brug for al den opbakning de kan få
– Vores primære fokus er at give den enkelte døve studerende de bedste værktøjer, netværk og støtte til at gennemføre sin uddannelse. Langt de fleste unge døve føler sig alene i deres studieliv, fordi de er ene døv blandt mange hørende, og derfor har vores seminar i år temaet: ‘One In Many: Sign Language, Studying and Student Life’. Her har vi inviteret bl.a. Christian Rathmann, professor og Ph.D. fra Berlin Universitet og stand-up komikeren Gavin Lilley til at fortælle om relevante emner inden for det akademiske felt – så som tegnsprogstolkning, tegnsprogsforskning, livet som døv studerende, at omgås hørende medstuderende, organisationsarbejde for døve studenterforeninger eller ungdomsforbund, så deltagerne kan få de bedste værktøjer til at holde dem motiveret i deres studietid, forklarer Serhat Dogru.

Læs mere om European Deaf Student Union her

Døve forskere og deres rolle som døve i universitetsmiljøet
Deaf Academics and Researcher’s Conference (DAC) startede med en workshop i Austin, Texas i 2002. Workshoppen var så velbesøgt, at konceptet hurtigt blev udvidet til en konference, der afholdes hvert andet år og har bl.a. fundet sted i USA, Portugal, Brasilien, Sverige, Irland og nu er turen kommet til Danmark.

-Vores mission er at udvikle og styrke sammenholdet mellem døve og hørehæmmede personer, der har en karriere inden for den internationale akademikerverden, skriver DAC på deres website, og uddyber: – Døve akademikere er døve/hørehæmmede individer, der er forskere, videnskabsfolk, undervisere, professorer eller instruktører i et universitetsmiljø. DAC er også for studerende eller akademikere, der som minimum har en igangværende eller afsluttet kandidatgrad.

I år har i alt 167 personer tilmeldt sig til konferencen, der tager udgangspunkt i temaet ‘Døveforskning og døve forskere i et paradigmeskift’.

Læs mere om Deaf Academics and Researcher’s Conference her