Canadisk diplomat er blevet ramt på hørelsen efter ophold i Cuba

Den bizarre sag om hørenedsættelser blandt udstationerede diplomater i Cuba fortsætter. Senest har Washington Post rapporteret, at Canada har meldt ud, at en af landets udstationerede diplomat er blevet diagnoseret med hørenedsættelse.

Tekst: Cathrine Mejdal
Foto: Colourbox

Canada involveret i formodet lydangreb
I kølvandet på den amerikanske udmelding om, at fem af deres udstationerede diplomater har fået skader på hørelsen efter deres udstationering i Havana, Cuba, og mistanken om at skaden kan være en forårsaget af en højteknologisk lydenhed, er den canadiske regering også stået frem og fortalt, at en af deres diplomater fra Cuba også har oplevet en pludselig hørenedsættelse.

– Vi er opmærksomme på de usædvanlige symptomer, der verserer blandt amerikanske og canadiske diplomater og deres familier i Havana, og både vores, den amerikanske og cubanske regering arbejder på højtryk for at få afdækket sagen, siger Brianne Maxwell, der er den canadiske talsperson for Globale Anliggenheder.

To cubanske diplomater udvist
I starten af august udsendte den amerikanske regering en pressemeddelelse om at USA havde trukket sine diplomater hjem fra Cuba og udvist to cubanske diplomater, da der var mistanke om en cubansk angreb med en højteknologisk lydenhed uden for diplomaternes hjem eller på ambassaden, som gjorde at mindst fem amerikanske diplomater mistede hørelsen delvist eller helt.

Ifølge avisen Washington Post var det Canada, der sørgede for at få bygget bro mellem Cuba og USA efter godt 54 års kold luft, og en god relation mellem de tre lande er derfor vigtigt. Det at USA har valgt at udvise to cubanske diplomater efter episoden vejer tungt og kritiseres af både Canada og Cuba:

– Der er ingen grund til at tro, at canadiske turister og andre gæster som befinder sig på cubansk jord kan have været påvirket, siger Brianne Maxwell.

Cuba har også åbent fordømt angrebet på de amerikanske og canadiske diplomater og meldt ud, at landets regering er involveret i efterforskningen og følger sagen tæt i samarbejde med USA og Canada.

– Cuba accepterer ikke, at landets territorium bliver brugt til sådanne handlinger mod respekterede diplomater og deres familier, siger den cubanske regering og mener derfor ikke, at det er fair, at USA har reageret ved at udvise to cubanske diplomater.

– Cuba er et trygt land at færdes og opholde sig i for alle vores internationale gæster – både diplomater og turister, fastholder den cubanske udenrigsminister.