Når Liva bliver glad for tolkens tilstedeværelse…

Her i weekenden var hele familien til min fætters 30 års surpriseparty. Vi havde fået at vide, at det var en uformel og hyggelig komsammen i haven. Og for at vi alle kunne være aktive deltagere til festen valgte vi at bestille en tegnsprogstolk.

Vi var ikke de eneste, der var glade.

Da vi havde taget plads og fået lidt at spise, rejste min fætters forældre sig op for lige at sige et par ord. Liva og Rosa var allerede i fuld gang med at lege med en anden pige.

Liva kiggede lige på dette tidspunkt ind gennem teltvinduet. Jesper sad med ryggen til hende, så han kunne se tolken, der sad over for ham. Jeg sad sådan, at jeg både kunne se Liva, Jesper og tolken. Jeg bemærkede her, at Liva smilede og fulgte lidt med i hvad tolken tolkede, før hun fortsatte sin leg med Rosa og den anden pige.

Da vi kørte hjem, spurgte jeg Liva:

– Jeg bemærkede, at du blev glad for at se, at der kom en tolk?

– Ja! svarede hun uden tøven.

– Kan du fortælle mig hvorfor? spurgte jeg nysgerrigt.

– Så ved jeg at du og far begge kan følge med og hygge jer og grine, når det er sjovt.

Jeg forklarer her, hvor glade vi er for at der kommer tolk med, når vi er sammen med hørende, men at det også er rigtig rart for os, at hun også synes det. Således at hun kan rende rundt og lege uden at bekymre sig om os.

Liva smiler bredt og vender blikket ud gennem bilvinduet, hvor marker og træer suser forbi.