Det britiske valg på tegnsprog

I dag går briterne til parlamentsvalg. Flere af de store politiske partier har valgt at lancere en tegnsprogsversion og/eller en tekstet version af deres valgprogrammer til glæde for de 151.000 tegnsprogstalende britere.

Tekst: Mette Bertelsen
Foto: Colourbox

Dagens hovedpersoner er den konservative premierminister Theresa May, som står overfor  modkandidaten fra Labour, Jeremy Corbyn. Særligt fem temaer kommer til at afgøre, hvem der vinder det britiske valg: Brexit, sundhed, sikkerhed, krisen i unionen og økonomien.

Tusindvis af tegnsprogstalende briter
I Storbritannien er der 62,5 millioner personer. Heraf er der omkring 151.000 britere, der benytter sig af britisk tegnsprog derhjemme – heriblandt er omkring 87.000 døve, viser de officielle tal. På selve valgdagen forventes der at være live undertekster på tv. Der vides ikke, om der tilbydes live tegnsprogstolkning.

Flere partier har gjort deres videoer tilgængelige
Begge store partier, både Labour og de konservative, har sørget for at gøre deres valgprogrammer tilgængelige på britisk tegnsprog (BSL). De konservative nåede det på et hængende hår, kun tre dage inden selve valget. I alt fem partier kan bryste sig af at have deres program i en version på britisk tegnsprog, enkelte med undertekster. Hele oversigten kan ses i det britiske webmagasin The Limping Chicken.

Se videoerne på britisk tegnsprog (BSL)
Det britiske tegnsprog skiller sig især ud fra dansk tegnsprog ved at man bruger begge hænder til håndalfabetet – det praktiserer man i f.eks. England og i Australien.

Her ses de konservatives valgvideo i tegnsprogsversion:
Se det hele: https://www.youtube.com/playlist?list=PL8mtyr3hzBKuID783y1MSku-02XtnxUh4

Her ses Labours valgvideo i tegnsprogsversion:
Se det hele: http://www.labour.org.uk/index.php/manifesto2017/accessible-manifesto