Prismodtager rørt til tårerne: Jeg går meget op i, at døve skal have lige vilkår som hørende i psykiatrien

Sarina Løffler Michelsen skal på Dansk Tegnsprogsdag den 13. maj modtage Ole Munk Plum prisen, Danske Døves Landsforbunds prestigefyldte legat, der fortrinsvist uddeles til yngre døve personer, der har arbejdet for døves frigørelse, selvstændighed og bevidsthed.

Foto: Privatfoto

Sarina har aftabuiseret det at have det psykisk svært

– Sarina Løffler Michelsen modtager prisen for at have aftabuiseret det at have det psykisk svært. Hun har i mange år døjet med depression og har skrevet tre bøger, der tager udgangspunkt i hendes egne erfaringer med sygdommen. Derudover har hun engageret sig som frivillig i en lang række psykiatri-relaterede aktiviteter og projekter i DDL-regi, skriver Danske Døves Landsforbund på deres webside.

Der skal være flere muligheder for psykisk sårbare døve

Om indstillingen til prisen siger Sarina Løffler Michelsen, der er pædagogstuderende, rørt:
– Jeg er beæret og helt rørt til tårerne. Det betyder rigtig meget for mig, at Danske Døves Landsforbund har peget på mig som modtager af prisen, fordi det for mig også er et signal om, at de værdsætter mit engagement, og fortsætter entusiastisk:

– Jeg går meget op i, at døve skal have lige vilkår som hørende, når det kommer til psykiatri. Jeg drømmer om at få åbnet et center, hvor døve kan komme og få hjælp uden at skulle bekymre sig om kommunikation. I dag kan døve ikke engang ringe ind til den psykiatriske afdeling, og der findes ingen chat for døve fx i form af Skype eller lignende. De hørende kan bare ringe til fx Akuttilbuddet, som udbydes af Gladsaxe Kommune. Akuttilbuddet er tilknyttet et bosted og har åbent døgnet rundt og man kan bare dukke op og få en overnatning ved behov. Det er præcis det slags tilbud jeg ønsker, at døve også kan få. Jeg har selv brugt tilbuddet, da jeg godt kan tale i telefon, og de er rigtig dygtige til at sørge for, at jeg får det godt igen. Jeg føler selv det er helt anderledes end at blive indlagt på psykiatriske afdelinger, hvor man bliver sendt hjem igen uden opfølgning, forklarer Sarina og supplerer:

– Det fede og vigtigste ved akuttilbuddet er netop, at man kan ringe ind og få en snak. Man behøver ikke dukke op, og det kunne være så smart for døve der fx bor langt væk fra noget. At bare kunne skype med en anden på tegnsprog er det, mange hellere vil end at blive indlagt – og derfor burde den løsning eksistere for døve.

Det er ikke nok at være frivillig – for mig

– Jeg vil gerne gøre meget mere end bare at være frivillig! Derfor håber jeg på en dag at kunne være med til at løfte niveauet når det kommer til psykiatrien for døve, slutter Sarina Løffler Michelsen af med at sige.

HVEM VAR OLE MUNK PLUM?

Ole Munk Plum var formand for Danske Døves Landsforbund i perioden 1950 – 1978 og sørgede bl.a. for at få sat døves ret til at have de samme muligheder som hørende inden for uddannelse, erhverv og sociallivet på dagsordenen hos de danske politikere. Det har siden bl.a. udløst, at døve i dag har mulighed for en lang række kompenserende ordninger i forbindelse med deres hørenedsættelse.