Norsk informationsserie om at være hørehæmmet hitter stort

Hvordan er det at være hørehæmmet eller døv? Hvad kan man egentlig? Hvordan lever man med sin hørenedsættelse? Alle disse spørgsmål får man opklaret i en ny webbaseret informationsserie, der udsender et nyt afsnit om ugen – og noget kunne tyde på, at den har ramt plet hos nordmændene: seneste afsnit i serien er blevet vist mere end 31.000 gange på knap 3 dage.

Tekst: Cathrine Mejdal
Foto: Screenshot

Hvordan er det at have høreapparater eller CI?
Det er det spørgsmål, seeren bliver stillet i seriens femte afsnit. Her introduceres vi til jobkonsulent Anette W. Nybakk og jurastuderende Aleksander R. Hjelle, der går en tur i et shoppingscenter og sludrer venskabeligt på norsk tegnsprog. Kort efter sætter de sig til bords og fortæller på klingende norsk, hvordan det har været at vokse op med hhv. høreapparater og CI. De deler ud af deres erfaringer med at kunne veksle mellem tale og tegn afhængig af hvilket kommunikationsrum, de befinder sig i – og at begge former for kommunikation har sine fordele.

Det er kun en fordel at kunne begge sprog
– Formålet med dette afsnit og de andre afsnit i serien er at synliggøre fordelene for døve og hørehæmmede at kunne tale både norsk tegnsprog og norsk, fortæller Norges Døveforbund (NDR) i en kommentar på Facebook, da en nysgerrig læser gerne vil vide, hvorfor hovedpersonerne ikke holder sig til et sprog. Serien udgives af NDR (Norges Døveforbund) i samarbejde med ExtraStiftelsen, som i 2016 fordelte ca. 200 millioner norske kroner til 773 forskellige projekter inden for sundhedsområdet – herunder produktionen af informationsserien.

Gennemgribende holdningsbearbejdelse
– Mange mennesker går rundt og tror, at hvis man er døv eller hørehæmmet, kan man ikke vælge at både tale norsk og norsk tegnsprog, fortæller Norges Døveforbund i en anden kommentar, og tilføjer: – Filmene skal vise og afspejle, at det ikke handler om at vælge et sprog fra, men at vise, hvordan døve og hørehæmmede mennesker faktisk får gavn af at kunne både det ene og det andet sprog.

Der er planlagt flere film i serien, der lanceres på både YouTube og på Norges Døveforbunds Facebookside. Den første film i serien kan du se her.

Se de næste (udgivne) film i informationsserien via linkene nedenunder. Følg Norges Døveforbunds Facebookside, hvis du vil informeres om de næste udgivelser i serien.

  1. Vil du gerne vide, hvordan døve og hørehæmmede børn bliver som voksne?
  2. Hørehæmmede børns rettigheder i børnehaven
  3. Kommunikér med dit hørehæmmede barn
  4. Aksel kan to sprog
  5. Erfaringer med høreapparater og CI