Forældre opretter en webshop med fokus på taletræning: Det er så vigtigt at starte med sprogstimulering i en tidlig alder

Rikke og Jens Amdisen var frustrerede over, at det var så besværligt at finde det udstyr og legetøj, de skulle bruge for at sprogstimulere deres to piger, Alberte og Ella, der begge har CI. Derfor har de smøget ærmerne op og startet webshoppen Ciha.

Foto: Privatfoto
Tekst: Cathrine Mejdal

I webshoppen Ciha har parret sørget for, at man som forælder til et hørehæmmet barn kan finde alt det relevante lyd- og sprogstimulerende legetøj, værktøj og diverse tilbehør, man skal bruge til et optimalt taletræningsforløb.

Alberte og Ella satte gang i webshoppen

Den 11. september 2014 fik Rikke og Jens Amdisen at vide at deres 11 dage gamle datter, Alberte, havde en stor hørenedsættelse. I den kaotiske tid, som fulgte, modtog de forskellige forslag, råd og instrukser i, hvordan de bedst muligt kunne høre- og taletræne Alberte – først som et barn med høreapparater og dernæst som et CI-opereret barn.

– Lige fra Albertes hørenedsættelse blev opdaget og op til hun fik CI som næsten 1-årig manglede vi vejledning og legetøj, som var relevant for Albertes sprog, fordi man som høreapparatbruger ikke har mange vejledningsmuligheder i sprogstimulering, fortæller forældrene.

Den vejledning Jens og Rikke Amdisen fik via deres kommunale Pædagogisk Pyskologisk Rådgivning (PPR) var desuden stærkt begrænset:

– Derfor gik vi selv til værks, og her brugte vi meget forskelligt legetøj, som vi syntes var godt, men vi havde svært ved at finde det i butikkerne eller finde tilsvarende. Vi brugte meget tid på at søge efter legetøj som Alberte ville få gavn af, og ikke mindst hvordan vi skulle bruge de forskellige stykker legetøj bedst muligt, forklarer Rikke Amdisen og tilføjer:

– Alberte deltog heller ikke i det AVT-forløb, som tilbydes CI-egnede børn, fordi hun til at starte med stod på vippen mellem HA og CI. Og beslutningen om operation blev først endelig taget, da hun var 9 måneder. Så det var ekstra vigtigt for os, at vi fik stimuleret hendes hørerest og øvet os med talesproget, da vi ikke anede hvad der ventede forude.

– Da vi var godt halvvejs gennem graviditeten med Ella, fik vi besked om, at årsagen til Albertes høretab var det såkaldte connexin 26, altså et arveligt høretab. Ella kom til verden tre dage inden den dag, hvor Alberte fik tilsluttet lyd til sine CI. Vi vidste, at der var 25 % chance for at hun havde samme hørenedsættelse. I modsætning til Alberte blev Ella hurtigt bedømt som CI-egnet og deltog herigennem i det etårige AVT-forløb efter CI operationen.

– I den krisesituation vi nu var i, var det udmattende at skulle søge vidt og bredt efter noget, der simpelthen burde findes samlet i en pakkeløsning al la: ’her finder du lyd- og sprogstimulerende legetøj og tilbehør, som I og jeres barn kan få glæde af’. Vi ville lave en såkaldt linglydskuffert, men de dele vi skulle bruge, kunne man ikke altid købe enkeltvis, så der løb vi tit panden ind i en mur, siger Rikke Amdisen og tilføjer:

– Allerede der var der en lille ide om at få lavet en webshop, hvor man let og uproblematisk kan finde det, man skal bruge for at gøre hverdagen lettere for en familie med et barn med hørenedsættelse.

Pandebånd til børnene var startskuddet til Ciha

Med to hørehæmmede piger i tumlingealderen oplevede Rikke og Jens også hurtigt, hvor besværligt det var med løsthængende høretekniske hjælpemidler:

– Da Alberte ’opdagede’ sine høreapparater, puttede hun dem i munden, og da var hun i en alder, hvor man ikke rigtig kunne sige, at det måtte hun ikke gøre. Og så hylede de, når hun lå på siden. Senere, da hun blev mere aktiv, og havde fået CI, var problemet snarere, at CI’erne røg af, når hun legede. Fra hun var helt lille med HA syede jeg pandebånd, som kunne holde udstyret på plads. Og dér fattede jeg lidt efter lidt interessen for, hvordan man kunne optimere pandebånd og samtidig sikre mig, at de stadig var flotte, så pigerne gerne ville bære dem i vuggestuen, i børnehaven og måske senere i skolen, forklarer Rikke Amdisen.

– Hele ideen til Ciha startede faktisk med pandebånd, da vi netop virkelig manglede en god løsning og ikke syntes, der fandtes noget kønt på markedet, fortæller Jens, og tilføjer:

– Rikke brugte utallige timer ved symaskinen for at sy det ene pandebånd efter det andet for at teste forskellige designs, men det var næsten en umulig opgave. Så vi tog kontakt til flere tekstilproducenter, som havde erfaring med hovedbeklædning og avancerede sy teknikker. Vi ville gerne lave et pandebånd uden syninger, i et elastisk, tyndt stof som ikke var varmt at have på og med hullet materiale hvor HA/CI sidder bag øret (så lyden kan trænge igennem uden at komprimeres).

Rikke nikker, og supplerer:

– Det er vores mening, at udstyret skal placeres bag øret, som er hensigten, og derfor har vi bl.a. aldrig været fan af de pandebånd, som pt. findes for børn med HA/CI. Det viste sig dog, at sådan et pandebånd skulle strikkes på en rundstrik-maskine, men sådan en maskine er desværre ikke allemandseje. Jens fandt ud af hvor disse maskiner blev produceret, og hvem de var blevet solgt til i EU, og her fandt vi frem til en producent i Italien som ville samarbejde med os.

– Vi har det praktiske på plads med pandebåndet, men rent designmæssigt er vi ikke helt i mål, og derfor har vi endnu ikke sat dem til salg på webshoppen. Pandebåndet bliver unisex med mulighed for applikationer foran til pigerne, siger Rikke.

Webshoppen er vores gave til alle forældre med børn med CI og høreapparater

Webshoppen samarbejder med en række fagpersoner og virksomheder, der har erfaring med CI, HA og AVT. Rikke og Jens Amdisen har kontakt til en audiologopæd., som er certificeret LSLS AVT-vejleder, der har udarbejdet AVT inspirerede guidelines til udvalgt legetøj, så sprogstimuleringen ligger lige til højrebenet.

Her har audiologpæd. også skrevet lidt om AVT, linglyds-check og lavet flere sproglige introduktioner til legetøjskategorierne, så alle kan være med og forstå alle de begreber, der bliver brugt i et AVT-forløb.

– Vi har valgt at starte webshoppen, fordi vi gerne vil hjælpe andre forældrepar, der måske står i en krisesituation som vi selv gjorde, og fordi det er så vigtigt at komme i gang med at arbejde med sprogstimulering i en tidlig alder. Vi føler også, at de børn med høreapparater ikke har fået samme hjælp til sprogtræning som børn med CI (der er en del af AVT-genoptræningsprogrammet), og det er en skam, fortæller Rikke, og tilføjer:

Vi har selv haft erfaring med HA, så forældrene og deres børn vil vi også hjælpe. Webshoppen er baseret på alle vores dyrekøbte erfaringer gennem to gange AVT-forløb samt et HA-forløb, som vi alt sammen vi har fået via Alberte og Ella. Det giver os et godt fundament for at kunne give og sikre familierne en pakkeløsning, så hverdagen bliver lettere, slutter Rikke Amdisen af med at sige.

Besøg webshoppen Ciha her