Intet tegnsprog til det internationale Melodi Grand Prix i 2017

Kiev, Ukraine: I år bliver det europæiske Melodi Grand Prix, Eurovision Song Contest, ikke udsendt med en tegnsprogsversion, har det ukrainske værtsland netop udmeldt.

I løbet af de seneste to års Eurovision Song Contests har værtslandene af sig selv valgt at sætte overvejende døve tegnsprogsperformere på for at gøre sangkonkurrencen officielt tilgængelig for et internationalt tegnsprogspublikum. Det skete første gang i 2015 i Østrig og fortsatte i 2016 i Sverige.

Allerede tilbage 2014 tyvstartede Danmark med initiativet. Dog med en tegnsprogsperformance udført af danske performere til et overvejende dansk publikum. Kort før selve Eurovision blev det dog gjort sådan, at sangene med de danske performere også var tilgængelige for et internationalt publikum via. nettet. Og siden er den gode udvikling fortsat.

Men i 2017 bliver der ingen tegnsprogsperformance.

Det har det ukrainske produktion netop meldt ud – og årsagen skulle være, at de ikke havde tænkt det med ind fra start, og nu er der ikke tid til at stable noget ordentligt på benene. Heller ikke selv om temaet er “Celebrate Diversity”.

I følge en overenskomst hos den fælleseuropæiske radio- og TV union EBU har alle værtslande ansvar for ikke blot at afvikle Eurovision Song Contest, men også at tv-transmittere det, skriver SVT nyheder. Men tegnsprog er ikke en del af ansvaret. Det har været frivilligt.

Eurovision Song Contest afholdes i år i Kiev, Ukraine, den 9-13. maj.

Her ses svenske Måns Zelmerlövs sang tv-transmitteret på tegnsprog.