Berømtheder med med hørenedsættelse

Har du nogensinde følt, at du stod alene med din ringe hørelse? At ingen af dine venner har det problem, og at du derfor er dømt til at henslæbe tilværelsen uden nogen form for succes? Så kan vi trøste dig med, at der er mange kendte mennesker, der også er udfordrede på hørelsen – og det har på ingen måde bremset dem. Her kan du hilse på dem – og måske blive inspireret af deres historier!

Foto: Pressebilleder

Bill Clinton, tidligere præsident for USA
Eks-præsidenten har været åben omkring sin hørenedsættelse og forklarer, at han især har svært ved at skelne mellem stemmer og andre lyde, når han står i et lokale med mange mennesker. Som årsag fremhæver han bl.a. at han var lidt for overivrig med jagtriflen i sin yngre dage og desuden yndede at høre høj rockmusik.

Pete Townshend, guitarist for bandet The Who
Musikeren har tinnitus og en større hørenedsættelse på begge ører efter mange års larmerende rockkoncerter. Han bruger computerteknikker til at korrigere  sin musik, da han ikke kan høre højfrekventerede lyde.

Helen Keller, døvblind foredragsholder
Som bare 2 år gammel blev Helen Keller (1880-1968) døvblind efter en hård omgang meningitis. Det hindrede hende dog ikke i at lære både at tale og at tage en bacheloruddannelse – som den første døvblinde nogensinde.

Ludwig van Beethoven, komponist
Som 26 år gammel begyndte Ludwig van Beethoven (1770-1827) at miste hørelsen – og det gik hurtigt. Efter en årrække var han blevet helt døv – men det hindrede ham ikke i at komponere sit mest berømte musikstykke: Niende Symfoni. Desuden er mange af hans senere værker kendetegnet ved brugen af baslyde, da det var mærkbart.

Thomas Edison, opfinder elektrisk lys
Da Thomas Edison (1847-1931) var 12 år gammel begyndte det at knibe med hørelsen. Faderen havde det samme problem, så det var sandsynligvis arveligt betinget. Han har senere sagt, at hørenedsættelsen faktisk fremmede hans opfinder-karriere, da han havde ualmindelig let ved at koncentrere sig og ignorere alt omkring sig. Gennem sin lange karriere opfandt han bl.a. filmen, batteriet og elastikken.

Rob Lowe, skuespiller
Den smækre skuespiller, Rob Lowe, er fuldstændig døv på det ene øre – og det har han været siden han var 8-9 måneder gammel, sandsynligvis som følge af fåresyge. Det har dog ikke forhindret ham i at blive en verdenskendt og anmelderrost skuespiller.

William Shatner, skuespiller
Trekkien William Shatner aka Kaptajn Kirk har haft tinnitus i mange år – faktisk helt siden et uheld under optagelserne til et afsnit af Star Trek, hvor noget eksploderede lige bag ham.

Marlee Matlin, skuespiller
Oscarvinderen Marlee Matlin er født med en misdannet øresnegl på begge ører, og er svært hørehæmmet. Hun lærte amerikansk tegnsprog som 5-årig og det har hun siden talt – både på film og i fritiden. Filmen ’Kærlighed uden ord’, hvor hun spillede en døv, tegnsprogstalende kvinde, vandt hun stor anerkendelse for – og hjembragte også en prestigefyldt guldstatuette.

Halle Berry, skuespiller
En ekskæreste gav Halle Berry en syngende ørefigen, der faktisk gjorde hende næsten helt døv på det venstre øre, da hun var i 20’erne. Hun bruger høreapparat på det ene øre, og klarer ellers sit arbejde uden større problemer.

Eric Clapton, legendarisk solo-guitarist
Larmende rockkoncerter gennem mange år har givet Eric Clapton en hård medfart: en alvorlig hørenedsættelse OG tinnitus. Han fortæller, at han i dag kun lytter til dæmpet, klassisk musik – fordi han gerne vil bevare den smule hørerest han stadig har. Hørenedsættelsen har dog ikke slækket på hans passion for musik: han spiller stadig anmelderroste solokoncerter den dag i dag.