Appbefaling: DeafWake

DeafWake er en app til iPhone, som ved hjælp af en kombination af vibrator, lyd og blinkende lys kan vække selv dig, der har tendens til at sove fra alt. Ideen er, at man tager iPhonen med i seng, sætter alarmen til det klokkeslæt, som man gerne vil vækkes på, lægge mobilen på natbordet, og så ellers glide ind i drømmeland. Næste morgen bliver der rusket godt og grundigt i en af alarmens selvvalgte kombination af lyd, lys og vibrationer.

Tekst: Cathrine Mejdal
Foto: DeafWake

Man kan også bruge alarmen som en personlig påmindelse om, at ens unge skal hentes i børnehaven eller at ens møde snart begynder. Overordnet vil jeg sige, at DeafWake ikke adskiller sig synderlig meget fra de øvrige vækkeurs-apps på markedet. Og dog.

Jeg er selv født døv og har i mange år brugt et stort og virkelig uskønt vækkeur med en aggressiv slagboremaskine-agtig vibrator, der kunne vække selv de døde til live, hvis den fik lov til at køre i længere tid. Det formåede i hvert fald at vække både min overbo og nabolejlighedens ældre ægtepar, da jeg var på en forlænget weekendophold og havde glemt at slukke for vækkeuret, som var sat til at vibrere før fanden fik sko på. Dét vækkeur var noget af det første, som blev skrottet, da vi kom ind i smarttelefonens tidsalder.

Men ak og vé: jeg har nu i årevis downloadet og afprøvet alskens apps med vækkeursfunktion og hver gang blevet fælt skuffet. Da jeg forleden opdagede DeafWake på Appstore, var jeg ikke synderlig imponeret – indtil jeg bemærkede, at udvikleren markedsførte app’en med følgende udtalelse:

– DeafWake: En app designet og udviklet af et team bestående af døve præsenterer et vækkeur for døve og hørehæmmede – og for alle, som vil have et smart vækkeur.

Dét fangede mig. En vækkeursapp udviklet af døve/hørehæmmede må umiddelbart være noget ud over det sædvanlige, for som hørehæmmet/døv ved man vel bedst, hvad et vækkeur for døve og hørehæmmede skal have.

Teamet bag Deaf Wake

Udvikleren hedder Steven Mifsound og er selv døv – og det fremhæver han også på Appstore:
– Som en, der har været døv siden barn, har manglen på innovative design for døve frustreret mig – og en af de største problemer har været at finde et passende vækkeur, som både er godt designet og som har alle de nødvendige vække-signaler. I første omgang udviklede vi app’en til eget brug, men vi blev senere overtalt til at lægge den op til gavn for alle.

En af de bedste features ved app’en er, at den faktisk har alle de ting, man som døv og hørehæmmet kræver for at kunne udnytte et vækkeur mest muligt: et flot og enkelt design, mulighed for at kombinere vibrator, lyd og lys, så man kan blive vækket eller gjort opmærksom på en kalenderaftale uden at gå på kompromis.

Hagen ved DeafWake-app’en er, at den kun er til iPhonemodeller – fortrinsvis iPhone 6 og opefter med iOS 9 og derfor kun kan downloades via Appstore. Desuden er den forholdsvis ny på markedet (udgivet 3. april 2017) og kan i sin opbygning virke meget banal sammenlignet med de ældre, mere robuste apps, som har en lang række funktioner og kan vejlede dig i, hvordan man bruger den. Deaf Wake er dog en baby – og som alle babyer skal den lære at kravle, før den kan gå. Et par opdateringer eller tre, hvor man især sørger for en ordentlig interface med en tydelig vejledning og en app tilpasset Android, som kan downloades fra GooglePlay, så er den i vinkel.

Du kan downloade app’en på Appstore eller iTunes.