Filmtips til en gennemkold og regnvåd fredag aften

Når Kong Vinter hersker, hersker sofahyggen i hjemmet. Men hvorfor nøjes med at zappe på Netflix eller tilfældige programmer på DR, når du kan give den hele armen og være kultiveret og samtidig lære noget om at være døv? Vi tipper dig til to af de mere aktuelle film om døve og døvblinde, som du kan se sammen med din date, din kæreste, din ven(inde) eller bare i selskab med en varm tæppe, en kop te og en skål fredagsslik.

Af Cathrine Mejdal

To af de mere anmelderroste film i nyere tid er henholdsvis dokumentaren Planet of Snail (Sneglens planet) og filmen The Tribe (Stammen). Begge har døve skuespillere i hovedrollerne – i Planet of Snail er den ene hovedperson endda døvblind. Man ser i begge film glimt af en hverdag, som på mange måder adskiller sig fra den tilværelse, vi fører i Danmark – hvad enten vi er døve, døvblinde eller ej – men samtidig er der også oplevelser, man kan nikke genkendende til. Særligt filmen ‘The Tribe’ kan være en udfordring for danske døve og hørende at se, for filmen foregår uden undertekster og udelukkende på ukrainsk tegnsprog – som er lige så fremmedartet et tegnsprog for danske døve som ukrainsk er for gennemsnitsdanskeren.

planetofsnail

Planet of Snail (2013)
Drama, dokumentar. 88 minutter.
Finland/Japan/Korea.

Young-Chan kan tale men har været ikke blot blind, men også døv næsten fra fødslen, og hans kone Soon-Ho, som har sine sanser i behold, men lider af en rygradsdeformitet og er kun halvt så høj som sin mand præsenterer tilsammen et usentimentalt portræt af et sydkoreansk ægtepar. Soon-Ho har tilbragt det meste af sit liv i fysisk smerte og isolation, og Young-Chan er med sin tørre humor, poetiske temperament og sin ro lige så meget et fund for hende, som hun er for ham. Hun kommunikerer med ham ved at banke ord på hans fingre med sine hænder, og filmen følger deres symbiotiske dagligdag.

thetribeThe Tribe (2014)
Drama. 130 minutter.
Ukraine.
Instruktør: Myroslav Slaboshpytskiy.

Sergey starter på en kostskole for døve. Det viser sig, at der blandt eleverne hersker et helt særligt hierarki – skolens ældste elever har nemlig etableret et lyssky netværk med forbindelser til kriminalitet og prostitution. I starten er han med på noderne, men da han møder Anna, og de indleder en hed affære, som langsomt får ham til at ændre holdning. Men hun er kæreste med lederen af de ældste elever, og at involvere sig med hende er at bryde samtlige uskrevne regler.

Begge film kan købes, streames eller lejes via diverse danske filmnetsider eller evt. købes i specialbutikker som fx. Cinemateket i København.