3 film med døve, du ikke må gå glip af

LOUD følger op på sidste uges succes og tipper dig til endnu flere døve filmeventyr i sofaen den sidste weekend før foråret bebuder sin ankomst.

Af Cathrine Mejdal

Nu er det jo endnu engang blevet fredag – og hvis sofaen stadig virker mere tiltalende end en tur i byen, kan du overveje at træne din filmkulturelle muskel og se endnu flere film med – og om døve.

… And your name is Jonah (1979)
Drama. 100 minutter.
USA.
Instruktør: Richard Michaels.

Jonah (Jeffrey Bravin) er døv, ensom og isoleret. På grund af hans manglende evne til at tale, er han blevet fejldiagnoseret som retarderet. Jonahs forældre kæmper for at få kontakt med deres indesluttede søn, og ved et tilfælde opdager de, at tegnsprog kan være nøglen. De formår at få lært Jonah amerikansk tegnsprog og opdager derigennem, at Jonah er som ethvert andet barn – han kan blot ikke høre.

Children of a Lesser God (1986)
Romantik, drama. 119 minutter.
USA.
Instruktør: Randa Haines

Læreren James Leeds får arbejde som lærer på en døveskole. Han har uortodokse ideer til, hvordan man bedst underviser eleverne og møder stor modstand fra lærerkollegiet. Undervejs forelsker han sig i eleven Sarah, der ikke ønsker at forlade den trygge skole, hvor hun har tegnsprog, venner og et sted at være. Kan hun åbne sig op for James og livet udenfor de faste rammer på skolen, og kan James lære at møde hende på midten – i en verden, som ikke nødvendigvis er domineret af stilhed, og heller ikke af lyd?

Jenseits der Stille (1997)
Drama. 109 minutter.
Tyskland.
Instruktør: Caroline Link

Den ung pige Lara er fungerende tegnsprogstolk for hendes døve forældre. Da hun får en klarinet i julegave af sin faster, ændres både hendes og forældrenes liv. Faderen har det svært med Laras fascination af musikkens verden, som er en verden han ikke har adgang til, og det skaber gnidninger i deres forhold til hinanden. Lara kæmper for at holde fast i familien og samtidig have frihed til at finde sig selv i musikken.

Samtlige film kan købes, streames eller lejes via diverse danske filmnetsider eller købes i specialbutikker som fx Cinemateket i København.

Læs vores sidste filmtip her: http://loud.land/2017/02/filmtips-til-en-gennemkold-og-regnvaad-fredag-aften/