Døv crossfitter uden tolk: Det kunne være rart, hvis I lige gad hjælpe mig

Du kan ikke få tolk til crossfit, fordi puljen er brugt op for i år. Sådan lyder beskeden til mange døve, der indtil nu har haft glæde af at få tolk med til sportsaktiviteter. Det har to crossfittere gjort noget ved.

De to crossfittere Olivia Egeberg og Aðalsteinn Sæmundsson ville efter den nedslående besked gøre træningen lidt lettere. Aðalsteinn Sæmundsson lavede en video til crossfit-kammeraterne, hvor han på tegnsprog bad om lidt ekstra hensyn.

I videoen fortæller han:

– Jeg er ham, der aldrig hører efter. Det er fordi jeg ikke kan høre. Jeg kan ikke få tolk til crossfit, så jeg forbereder mig altid på træningen hjemmefra. Men det glipper ofte under opvarmningen eller når der er noget ekstra. Så det kunne være rart, hvis I gad at hjælpe mig ved at genfortælle budskabet gennem fagter eller ved at skrive det på tavlen, smiler han.

Vi døve har uden tolk brug for ekstra hensyn

Årsagen til at Aðalsteinn Sæmundsson lagde videoen på sit center Kirkens Facebook-side er, at det ikke er alle trænere, der er lige dygtige til at tage hensyn, fortæller han:

– Der er mange gode trænere hos Kirken, men også mange uvidende trænere, så derfor har jeg lavet videoen, fortæller Aðalsteinn Sæmundsson, der efterfølgende fik sin tolk på skolen til at lægge stemme på, så resten af træningskammeraterne kan forstå ham i videoen.

Det er jo meget rart med en ekstra håndsrækning, når man ellers kommer i centret en 6-8 gange om ugen.

Positiv feedback

Træningskammeraten Olivia Egeberg har lavet en tilsvarende opdatering til centret Smedjen, hvor hun træner. Her fortæller hun blandt andet, at træningskammeraterne endelig ikke skal være bange for at gestikulere.

Kommentarerne fra træningskammeraterne er positive.

Stine Ernst Grønås skriver:

– Hvor er du sej!! Håber vi ses til træning på et tidspunkt! Jeg gestikulerer gerne.

Jeanette Tinia Nielsen skriver:

– Jeg har set dig give den max gas på morgenholdene og tænkte ‘kæft mand hvor er hun sej!!. Godt at høre du forsætter!

Tolk igen fra den 1. januar

Døve kan ikke få tolk til fritidsaktiviteter frem til 1. januar, hvor DNTM’s pulje for tegnsprogstolkning til fritidsaktiviteter igen genåbner.

Her vil crossfitterne bestille tolk delvis til de gange, hvor der er ekstra behov for kommunikation – men langtfra hver gang, slutter Aðalsteinn Sæmundsson.