Ophedet Facebook-debat om forældrenes valg for deres døve barn

Lille Markus leger med biler som ethvert andet barn. Han er døv, og han bruger ingen høreapparater. Facebook koger over i en debat, om forældrene kan tillade sig at sige nej tak til en cochlear implant operation til deres barn. Meningerne hos danskerne er mange, og den reelle viden om livet som døv/hørehæmmet er forsvindende lille.

De fleste forældre til døvfødte børn takker ja til en cochlear implants, en operation, der giver barnet hørelsen tilbage. Dem, der siger nej, føler sig klemt i systemet. Markus’ forældre er af den årsag flyttet til Sverige, skriver TV2 nyhederne, der har været på besøg hos familien.

– Vi følte os tvunget til at flytte, for der ikke var nogen andre tilbud i Danmark, og fordi de hele tiden pressede os til at tage den her CI-operation. Der var overhovedet ingen hjælp til, hvad vi kunne gøre, når vi nu sagde nej, siger Kristi Butivchenko, der er mor til Markus, der går i børnehave blandt andre døve børn.

TV2’s indslag har skabt stor debat i kommentatortråden, som fokuserer på, om man overhovedet kan tillade sig at sige nej:

Lars Kaminski lægger ud:
– Af fratage sit barn muligheden for – at vokse op og kunne høre og snakke med sine kammerater på helt normal vis. Høre musik, fuglefløjt m.m. Komme i en helt almindelig folkeskole og lære at tale og forstå på helt almindelig vis. Det er fuldstændig uansvarlig opførelsens fra forældernes side.

Maria Hyttel svarer senere i tråden:
– Hvorfor er det man ikke vælger rigtigt i DK hvis man ikke vælger så man passer ind i de små kasser! Hvis man er døv, ordblind, handicappet eller.. ja så dur man bare ikke, sikke en gang fis! Man kan bestemt godt få et godt liv med kone, børn, godt job osv og forstår ikke hvorfor man kun dur i folks øjne hvis man er ens med flertallet 😉 Tænker vi udrydder vores forskelligheder i det man skal give døve hørelsen tilbage, man fravælger børn med Down syndrom osv hvorfor ikke acceptere at vi alle er forskellige?

Minaar A. Brhan mener, at forældrene har styr på deres valg:
– Det er forældrenes beslutning! Og han kommer forhåbenligt til at blive en glad og socialt barn… døve mennesker kan også kommunikere med hinanden og med andre… bare ikke lige på den måde “hørende” kan! Så nej de fratager ham ikke noget. De er seje forældre

Men ikke alle synes, det er en god beslutning, her heller ikke Katrine Le Fevre Langkjær:
– Tænk at frarøve sit barn muligheden for at kunne høre sine egne børn grine og når de kommer til skade. Jeg er måløs!

Annemie Schweingruber Larsen har et forslag til, hvordan forældrene kunne have valgt;
– Hvis operationen har bedst effekt i en tidlig alder, så kunne de vel lige så godt gøre det, og så lade ham slukke hvis han senere hen beslutter sig for at han hellere vil være døv?

Nogen bliver harme, som Esmeralda Rambusch Garde:
– Sikke dog nogle egoistiske forældre.. Self kan man leve et godt liv som døv, men med en hørelse vil livet være det nemmere. Og når operationen skal udføres i så tidlig en alder, for at få det bedste resultat, vil barnet jo aldrig have valgmuligheden. For hvis han feks som 15 årig vælger hørelsen, så vil effekten jo aldrig blive lige så god som hvis han får den nu. Det er da godt nok egoistisk at forringe hans muligheder, når de netop for de muligheder foræret…

Marie Alfa Mathiessen kommer med nogle perspektiver:
– Modigt af forældre at går imod myndighedernes pres. Døvhed er ikke en sygdom, godt nok går barnet glip af verdens lyde.
Hvis døve skal “presses” så hvorfor ikke indfører “tvungen” linseimplantat” det er jo næsten det samme, for når man har dårlige syn, så går man glip af mange ting med synet. Bruger selv briller, som skal special slibes, med tonet glas. Men ingen støtte eller hjælp fra nogen sider, ikke engang forsikringsselskabet Danmark kan man være medlem af, fordi man allerede er “skadet” 😏😉

Meningerne er delte, og de er mange, både fra almindelige danskere, der har set tv-indslaget og læst artiklen, fra pårørende til døve og hørehæmmede, døve og hørehæmmede selv og folk, der arbejder indenfor feltet.

Hvad mener du selv?

Har familien ret til at vælge, hvad der er bedst for deres barn? Støtter det danske samfund ikke godt nok?

SE OG LÆS TV2 NYHEDERNES HISTORIE:
http://nyheder.tv2.dk/samfund/2016-08-22-markus-foraeldre-sagde-nej-til-at-give-ham-hoerelsen-tilbage-det-bliver-hans-eget

LÆS HELE TRÅDEN HER:
https://www.facebook.com/tv2nyhederne/posts/1554938334521801