Døve Lærke Tolstrup har sprunget sig til tops inden for gymnastik

Ikastpigen Lærke har netop scoret en plads på det prestigefyldte gymnastikhold, DGI Verdensholdet, og skal nu til at rejse verden rundt for at lave dansk gymnastik i topklasse sammen med holdets 28 øvrige medlemmer.

Artiklen er til dels en sammenfatning af Herning Folkeblads oprindelige webartikel, som du kan finde her. Billedet er ligeledes taget herfra.

Familiens knudepunkt er gymnastikken
Lærke Tolstrup har dyrket gymnastik lige så længe hun kan huske. Glæden for at hoppe og springe startede på havetrampolinen i haven i familiens hjem, og forsatte i den lokale DGI gymnastikforening, hvor både hendes mor og to ældre søstre trænede hende, så det blev også en måde at være sammen med familien på.

– Det er det, der binder vores familie sammen, fortæller Lærke.

Lærkes ældre søster, Camilla, så potentialet i sin lillesøster, og pressede på, at Lærke skulle tage til optagelsesprøve til DGI Verdensholdet. Tøvende forsøgte Lærke sig uden at have de store forventninger til resultatet. Hun betragtede det som en oplevelse og læringsproces, og blev derfor taget på sengen, da hun en kold morgen i februar fik besked om, at hun var blevet optaget. Det var dog ikke kun hende, der blev overrumplet:

– Da min ældste søster, Anni, hørte nyheden, udbrød hun: ’Jeg vidste godt, du var god, men ikke så god!’, fortæller Lærke grinende.

På lige fod med hørende
For Lærke, der har dyrket gymnastik lige så længe hun kan huske, har optagelsen på DGI Verdensholdet været en stor bekræftelse på, at det at være døv ikke var en forhindring. Hun kunne sagtens klare sig på lige fod med hørende – og det viste hende også, at det for DGI Verdensholdet slet ikke var et problem, at hun ikke kunne høre.

– Når jeg ser det som sådan et stort problem, overrasker det mig, når andre ikke gør. Og så bliver man jo lykkelig, siger Lærke Tolstrup.

Familiens helhjertede opbakning har også motiveret Lærke til at presse sig selv til det yderste, og det ser hun som en årsag til at hun i dag dyrker gymnastik på eliteniveau til trods for de frustrationer, hun har oplevet som følge af hendes døvhed. Hun håber, at hendes historie kan inspirere andre til at trodse forhindringer og kæmpe for deres drømme.

DGI Verdensholdet giver dansk gymnastik nyt liv
Som en DGI Verdensholdsgymnast skal Lærke i det næste år rejse Danmark og verden rundt for at optræde. Det er nemlig DGI Verdensholdets mission at præsentere den danske folkelige gymnastiktradition for hele verden, og siden oprettelsen i 1994 har der været 11 hold med hvert sit turnétema. I år har holdet brandet sig som IMANI, der er et univers, hvor tro spiller en afgørende rolle. Troen på sig selv, hinanden og fællesskabet skaber oplevelser på både godt og ondt: man kan blive såret, skuffet og frustreret, men også glad, nysgerrig og overrasket.

Lærke ser turneen som en fantastisk mulighed for at rykke sig som gymnast og som person, men hun er på den rene med, at det bliver hårdt og udfordrende at dyrke elitegymnastik som kun 19-årig:

– Men jeg kommer til at lære så meget mere end hvad jeg ville kunne herhjemme, og her har jeg mulighed for at give gymnastikken og publikum en ny oplevelse. IMANI er større end bare showet – det er også historien om os i Verdensholdet og den rejse, vi skal ud på, slutter Lærke.

Den 28. august 2016 i Lerpøthallen i Varde går startskuddet til det 11. DGI Verdensholds turnering.

Læs mere om DGI Verdensholdet og se deres turneringsplan her