Danmark vandt VM-bronze i golf og publikums hjerter

 

VM i golf for døve i København løb af stablen i sidste uge og sluttede i fredags. Danskernes medaljehøst var en tand mere beskeden end forventet, men til gengæld blev arrangementet en bragende publikum-succes, og arrangørerne håber, det åbner nye døre inden for døveidrætten.

Tekst: Mette Bertelsen, wdgc2016.com
Fotos: Jens Luckenbach

Den hørehæmmede, tidligere professionelle golfspiller Allen John fra Tyskland vandt World Deaf Golf Championships i individuel herregolf. For damegolfens vedkommende indtog Lydia Ingman fra England sejrsskamlen, og Mark Lothan fra Skotland fik førstepladsen i seniorgolf. Én medalje fik danskerne hevet hjem fra VM i København: En tredjeplads i herrernes holdkonkurrence.

Men den egentlige sejr har været, at det er lykkedes arrangørerne at gennemføre et verdensmesterskab i døve-golf, der fuldt ud har levet op til alle internationale standarder. Og med massiv tilslutning af publikum, der under hele ugen har valfartet til Royal Golf Club i København.

– Der har været rigtig meget liv her i løbet af VM-ugen, fortæller hovedarrangør Joachim Thor Krøyer, der til daglig er ansat som elitechef for Dansk Døve-Idrætsforbund.

Hos Dansk Døve-Idrætsforbund, der er en NGO med omkring 2000 medlemmer fra hele landet, de fleste døve og hørehæmmede, er der begejstring at spore hos formand Claus Jul Larsen:

– Jeg synes, at vi helt klart har vist, at vi kan. Det er lykkedes over for vores samarbejdspartnere, og golfklubbens omsætning er steget mere i forhold til mange andre danske turneringer. Vi har i den grad haft publikums opbakning. Jeg håber at dette VM gør døveidrætten mere synlig.

Dansk Døve-Idrætsforbund har de senere år haft udfordringer med at tiltrække nye medlemmer på grund af, at mange døve ikke længere ad naturlig vej kommer til at møde tegnsprog. Med dette VM er det Dansk Døve-Idrætsforbunds store håb at gøre døveidrætten mere synlig overfor idrætsudøvere med et høretab, der gerne vil have et fællesskab, fortæller Claus Jul Larsen.

– Omkring 40% af golferne til dette VM bruger ikke tegnsprog i det daglige. Dette her VM er et godt eksempel på at man alligevel samles, fordi man oplever et fælles hørehandicap og en fælles passion for sport. Golfen er nok noget, der tegner et billede af døveidrætten om få år ud i fremtiden. Men dette VM beviser vigtigheden af, at vi fortsat kan samles om et fællesskab.

Hovedarrangøren Joachim T. Krøyer fortæller, at VM i golf for døve har budt på nye standarder inden for døveidrætten, som har imponeret de udenlandske gæster: Et samarbejde med Dansk Golf Union, livescore og ikke mindst den massive tilslutning af tegnsprogstolke, der har kunnet tolke mellem sprog fra hele verden. Der er også sat nye standarder for døveidræt og sponsorpleje.

Widex, der producerer høreapparater, har, ud over at være hovedsponsor, været en aktiv støtte for dette VM, både før og undervejs. Widex’ PR-chef, Peter Hentze Knudsen, kiggede flere gange forbi, og også han glæder sig over successen:

– Jeg har set, hvordan mennesker med alle grader af høretab fra hele verden mødes og spiller golf og hygger sig med hinanden. Hos Widex mener vi klart, at et høretab ikke skal betyde, at man lever mindre aktivt. Det har været berigende for Widex på alle måder at støtte dette her super velorganiserede og spændende verdensmesterskab. 

FACTS

 • 2 hovedsprog: Internationale tegn og engelsk
 • 3 hovedsponsorer: Widex, Crowne Plaza Copenhagen Towers og Casanta
 • 6 er antallet af golfspillere på det danske døvelandshold
 • 11 år er alderen på turneringens yngste deltager fra Tyskland
 • 18 lande er repræsenteret
 • 15-20 frivillige fra Dansk Golf Union har hjulpet på banen
 • 24 sponsorer støtter VM i golf for døve
 • 30 tegnsprogstolke hvoraf 1/3 er døve, har formidlet mellem sprog
 • 50-60 frivillige har hjulpet med alt det praktiske
 • 98 golfspillere fra hele verden har deltaget

DET DANSKE RESULTAT

 1. plads: Hans Elgaard (326 slag)
 2. plads: Lasse Emil Nielsen (333 slag)
 3. plads: Søren Clausen (349 slag)
 4. plads: Jannik Kusk (361 slag)
 5. plads (delt): Morten Jørgensen (377 slag)
 6. plads (delt): Lasse Behncke (409 slag)

VINDERE

Herrer, individuel:

 1. plads: John Allen – Tyskland (289 slag)

Damer, individuel:

 1. plads: Lydia Ingman – England (333 slag)

Senior, individuel:

 1. plads: Mark Lothan – Skotland (334 slag)

Herrer, hold:

 1. plads: USA (samlet 1312 slag)
 2. plads: Tyskland (samlet 1343 slag)
 3. plads: Danmark (samlet 1366 slag) 

 

LÆS MERE

www.wdgc2016.com

www.deafsport.dk