Døv tysk tatovør: Portræt af Björn Blumeier

Tatoveret og pierceret – på hænder, arme, ansigt, isse, ja faktisk over det hele. Et lille kranium i sølv dingler fra hans næse som en tyre-ring – en septum, hedder denne form for næsepiercering. Ingenting bliver gjort halvt, når man hedder Björn Blumeier og kommer fra Friederichshain i Østberlin. Björn er en af de omkring 25 døve tatovører i verden. LOUD har mødt ham og hørt om den passion, der driver ham i sit arbejde. 

– Hele døveverdenen kender mig og ved hvem jeg er, siger Björn Blumeier, helt uden at blinke og fortsætter. Jeg tror, jeg kender omkring 40.000 personer. Jeg er en international mand.

Det er ikke på nogen måde blufærdig, hr. Blumeier er.

Björn Blumeier er også en mand, der i sandhed har mange jern i ilden. Han er meget aktiv i tatovørkredse, både blandt døve og hørende. Det er ham, der har startet Silent Tattoo netværket, som er en international sammenslutning for døve tatovører fra hele verden.

Silent Tattoo. Hvad er det for noget?
– En sammenslutning af døve tatovører. Der findes, så vidt jeg ved, omkring 25 døve tatovører fra hele verden. Japan, Taiwan, Italien, Polen, Spanien, Ungarn… der er både mandlige og kvindelige tatovører. Vi har indtil nu haft arrangeret tre internationale døve-tatoveringskonferencer. En i Berlin, en i London og en i Warszawa.

Driftig igangsætter
Derudover ejer Björn, sammen med sin tvillingebror Arne, virksomheden Deaf Stars, blandt andet står bag International Deaf Fashion week. I den forbindelse er han aktiv omkring promovere modeller både i Tyskland og Østrig. Han står bag konkurrencerne Miss og Mister Deaf Germany. Han har også involveret sig med modeller; han blev gift med en smuk pige fra Bulgarien, med hvem han har en lille søn med. I dag er de dog blevet skilt, og ham har fået en ny modelkæreste. Senest har han støttet en døv hiphopper, der kalder sig Kat, der har optrådt på scenen i Berlins pulserende natteliv. Og så har han skaffet 10.000 euro (75.000 danske kroner). Disse penge skal bruges til projekter i Berlin – projekter for døve, fortæller Björn. Fuld fart fremad. Så er stilen ligesom lagt.

IMG_2757

Døv i et hørende tattoo-miljø
Til daglig arbejder Björn Blumeier i Crime Tattoo i Berlin-bydelen Friederichshain. Björns kolleger er hørende alle sammen. Tatoverede, skaldede, store, små, piercerede. De taler sammen. På tysk. Björn taler med. På tysk. I Tyskland har man en anden tradition for, at døve bliver opdraget oralt – dvs. at talemetoden er den, der normalt benyttes. Alligevel er der mange døve tyskere, der også bruger tegnsprog. Man skifter mellem forskellige sprogkoder. I studiet snakker de om små dagligdags ting og hjælper hinanden.

Du er helt døv?
– Ja, ja, det er jeg. Jeg taler vist nok udmærket, men jeg er stadig døv. Så mine omgivelser viser mig hensyn, f.eks. ved at tale tydeligere og/eller langsommere. Det fungerer udmærket i små grupper.

Det virker også som om, at der er en særlig sammenhold i det her miljø?
– Ja. Her i butikken viser mine kolleger mig stor respekt. De synes det er ret sejt, at jeg har modtaget 10.000 euro. Og at jeg er kendt. Jeg har sammen med nogle af mine hørende kolleger været afsted til nogle tatoverings-events. Da vi var i Spanien, mødte vi nogle rockertyper fra Hells Angels. De der store mænd syntes at jeg så var fed. ”Se ham, han er døv, og han er internationalt kendt!” Ja, det er jo det, som vi kalder for vores tattoo-familia. Det er lige meget, om du er nazist, kommunist, rocker – har vi tatoveringer, har vi noget til fælles, smiler Björn.

Lærer håndværket helt fra bunden

ICrime Tattoo Berlin har Björn Blumeier siden januar 2016 været under oplæring som tatovør og piercør.

– Jeg startede i januar 2016 og min læreperiode varer et år. I starten skulle vi øve os på sådan nogle stykker gummi. Men det er ikke så fedt at arbejde med. Men jeg har været så heldig, at der har været mange døve, der gerne ville lægge krop til mit arbejde. De står nærmest i kø for at blive tatoveret af mig.

Der kommer døve fra nær og fjern. Björn fortæller, at rygtet om hans arbejde er nået til ikke kun resten af Tyskland, men også flere dele af verden. Og det får dem til at rejse til den tyske hovedstad. Døve vil gerne i studiet hos en anden døv. Nok fordi det giver en tryghed at kommunikere præcist på tegnsprog.

Pierceringer er en del af pakken
Björns studie er inddelt i forskellige zoner, opdelt af vægge. Her har hver tatovør deres eget hjørne med en stol og et bord. Stedet fungerer som en sammenslutning af selvstændige tatovører. Omme bagved er der også udstyr til at lave pierceringer. Det er nemlig en del af konceptet, fortæller Björn

– Jeg skal lære både at tatovere og piercere. Jeg har pierceret folk alle mulige steder. Også intimpierceringer. Jeg piercer alt. Dog undtagen tungepierceringer. Det er for risikabelt. Jeg er meget forsigtig med mit arbejde, og dét vil jeg ikke være med til. Men alt det andet har jeg prøvet. Og ja, også døve har stillet op til at få lavet hul i det mest intime.

Har du også hørende kunder i biksen?
– Jeg arbejder med både døve og hørende kunder.

Hvordan fungerer det så?
– Jeg starter altid med at fortælle mine hørende kunder, at jeg er døv. At vi kommunikerer ved at jeg mundaflæser hvad de siger. De fleste er cool med det. Jeg har aldrig oplevet, at det var noget problem med mine hørende kunder. Desuden går vi op i sikkerheden her, og alle kunder skriver under på et dokument, hvor de giver udtryk for at de er indforståede med de risici de tager.

Hvad er in i dit fag lige nu?
– Lige nu er dermal-pierceringer det hotteste hotte. En dermal er en piercering, hvor man skyder en plade ind under huden og så skruer smykket på. Jeg kan dog personligt bedst lide den der old school stil. Du ved, den tatoverings-stil, som sømændene var kendte for at have. Bare damer på armen.

Lysten driver værket
Passionen er gennemgående for Björns arbejde. Hans krop og hans ansigt er fuld af tatoveringer. Det har taget mange år for Björn at dekorere så store flader af kroppen.

Fortæl om din kærlighed til tatoveringer?
– Jeg har altid været vild med tatoveringer, lige siden jeg fik min første tatovering som 17 årig. Tatoveringer er for mig, hvad dagbøger er for andre. Mine tatoveringer er historien om mit liv, fortæller han og hiver op i ærmet.

– Her er min søns navn. Her er mine initialer, BB. Jeg har fået DDR tatoveret ind, fordi jeg er født i Østberlin, i DDR, som jo ikke længere findes. Det er ren nostalgi. Her har jeg tre kranier, der laver ”See no evil, hear no evil, speak no evil” – i stedet for de berømte aber.

Björn har også en ansigtstatovering lige over det venstre øjenbryn med bogstaverne ”Unhearable” – der skal signalere, at han ikke hører. Han mener ikke, det er noget problem i forhold til potentielle arbejdsgivere. Han er berliner! Også fordi han nemlig gerne vil være selvstændig.

Har du nogle mål som tatovør?
– Jeg vil gerne have mit eget tatoveringsstudie i Berlin i løbet af 2017, når jeg er færdig. Det perfekte ville være en kombination af at man kunne få lavet pierceringer, tatoveringer og så få en kop kaffe og tale sammen. Hænge ud. Måske man kunne fortsætte og skabe nogle arbejdspladser for døve.

Ud og møde mennesker
Björn fortæller, at han gerne vil ud og fortælle om sit arbejde, fordi han har fået mange nysgerrige forespørgsler omkring sit arbejde.

– Jeg er ved at arbejde på et foredrag. Lige nu samler jeg forskellige fun facts.

Han får mulighed for at øve sig, fordi han i skrivende stund er på vej til Danmark. Björn Blumeier vil nemlig befinde sig ved en af boderne til Tegnsprogsfestivalen i Aarhus. I hans mobile tatoverings- og pierceringsstudie kan festivalens døve og hørende gæster få opdateret kropsudsmykningerne – på tegnsprog. 

SILENT TATTOO
Website

BJØRN BLUMEIER
39 år. Født og opvokset i bydelen Friederichshain i Berlin. Björn har en søn med sin eks-kone, der er model og fra Bulgarien. Hans mor arbejder i det danske konsultat i Berlin, og derfor hedder Björn som han gør. Hans tvillingebror hedder Arne.

BOBIS VLOGS

Björn har sin egen tegnsproglige video-blog på Facebook. Bobis Vlogs.
Besøg den her.

Inspireret af Björn?
GODE RÅD FRA TATOVØREN-IN-SPE:

Arbejd på din talent
Du er sikkert allerede dygtig. Men du skal arbejde hårdt for det. Øv dig en masse. På papir, på plastik, derefter på grisehud og til sidst på mennesker. Øvelse gør mester.

Kreativitet er vigtigt
Hvis du allerede er dygtig til at tegne eller male, er det en stor fordel, fordi du skal udfolde din kreativitet i faget og du skal være præcis i din streg uden at ryste på hånden.

Vær altid helt ærlig
Det er vigtigt, at du altid viser integritet. Du skal lytte til dine kunders ønsker, men du skal også kunne sige fra, hvis det ikke er nogen god idé. Og hvis kunden er beruset eller på stoffer, eller alt for ung, så skal du ikke sige ja. Det er for stor en beslutning.

IMG_2774