Aktion undertekster! Tyske TV-stationer handler i strid mod FN’s Handicapkonvention

Vi behøver undertekster! I denne uge står Tysklands døve og hørehæmmede sammen i en aktion med navnet “Wir Brauchen Undertitel” – som går ud på, at det er på tide, at der kommer fuld undertekstning på TV og andre steder i medielandskabet.

Aktionen startede i går, søndag den 1. maj, og fortsætter frem til søndag den 8. maj.

Hashtag #wirbrauchenundertitel
Gruppen, der står bag aktionen, vil i løbet af denne uge poste (undertekstede) videoer om emnet på f.eks. Facebook. Ligesom de opfordrer alle, der vil kæmpe for undertekster i medierne, til at bruge hashtagget #wirbrauchenundertitel på sociale medier. Vil man gøre en ekstra indsats, kan man ændre sit profilbillede som en led af kampagnen.

13094240_1207027956004670_5039469940508566928_n

Dette kan man indsætte på sit profilbillede.

TV-station, vi kigger på dig
Aktion “Wir brauchen undertitel” retter sig direkte mod nationale tyske TV-stationer som RTL, SAT1, ProSieben, Ard, ZDF mv. Gruppen bag aktionen kræver, at de store TV-stationer tager deres del af ansvaret for at gøre tysk TV tilgængeligt for alle, så man kan se Topmodels og alle mulige udsendelser med undertekster. Underholdning er også for mennesker med høretab.

Tysk TV kun på tysk
I Tyskland bliver mange TV-udsendelser “dubbet”. Det betyder, at udenlandske film mv. får et nyt lydspor, hvor speaket er tysk tale. Sådan har TV-billedet set ud i Tyskland i mange år. Det betyder, at døve og hørehæmmede er vant til at hægtet af, fordi programmerne er på talt tysk, stort set uden undertekster. Vil man i biografen, er der aldrig film, man kan se med undertekster. Heller ikke de internationale film. Men nu har en gruppe tyskere fået nok.

I strid mod FN’s Handicapkonvention
Gruppen bag aktionen siger, at det tyske medielandskab faktisk handler direkte i strid mod FN’s Handicapkonvention. Konventionen går blandt andet ud på, at de deltagende stater skal sikre, at bl.a. døve har adgang til den offentligt tilgængelige information og kommunikation.

LÆS MERE

#wirbrauchenundertitel på Facebook: https://www.facebook.com/wirbrauchenuntertitel/

#wirbrauchenundertitel på Twitter: https://twitter.com/wirbrauchenut

Handicapkonventionen §9 om tilgængelighed
Deltagerstaterne skal træffe passende foranstaltninger til at sikre, at personer med handicap på lige fod med andre har adgang til de fysiske omgivelser og transportmuligheder, den information og kommunikation, herunder informations- og kommunikationsteknologi og -systemer, og de øvrige faciliteter og tilbud, der er åbne for eller gives offentligheden.