Portræt af anfører Lars Løvig: Jeg går meget ydmygt ind til mesterskabet

Håndboldherrerne havde sidste weekend deres sidste træningssamling inden EM i Berlin. LOUD tog fat i anfører, Lars Løvig, til en snak om forventningerne til EM i håndbold i Berlin til maj.

Skrevet af: Kenneth Borg
Foto: Dansk Døve-Idrætsforbund

Lars Løvig er manden, der fra sin plads som højre back, skal lede det danske håndboldlandshold på banen til EM i maj. Den 29-årige nordvestjyde er holdets anfører og er blandt holdets mest rutinerede spillere. Han har spillet håndbold siden han var 6 år gammel. Han fik sin debut for håndboldlandsholdet for 11 år siden under Deaflympics 2005, i Australien. Håndboldlandsholdet blev sidenhen lagt på hylden, hvor Lars dog fortsatte med at spille håndbold i sin lokale klub. Han nåede også at blive en del af fodboldholdet, Globen Sport, med hvem han vandt Døveligaen sammen med. Der skulle kun én kamp i Døveligaen til, før Lars fik overbevist daværende fodboldlandstræner, Tonny Mundt, om at han havde krav på en plads på fodboldlandsholdet. Det fortæller noget om Lars Løvigs umættelige motor samt store fighterhjerte.

Sportsglad efterskolelærer
Lars Løvig er født og opvokset på en gård, i en lille by ved navn Hald, tæt på Skive i det nordvestlige Jylland. Den 176 cm. høje, og 72,5 kg. tunge anfører bor stadig i området, hvor han spiller både fodbold og håndbold for den lokale klub, Ørslevkloster IF, som herrelandsholdet mødte i deres seneste kamp – dog med Lars Løvig i Danmarks trøje. Lars er født hørehæmmet, han har haft sin skolegang blandt hørende med en afstikker til Frijsenborg Ungdomskole, men han kan dog lidt tegnsprog.
– Jeg lærer mere og mere, især efter en uge med døve hjælper det en del, smiler Lars, der til dagligt er efterskolelærer på Gudenaadalens Efterskole i Ulstrup.
Her underviser han i fysik/kemi samt matematik, derudover er han linjelærer for håndbold med ansvar for drengene, ligeledes hjælper han til på fodboldlinjen. Man kan tydeligt mærke, man har med et ægte sportsmenneske at gøre.

Vi skal kæmpe for hinanden
Når snakken falder på forventninger til EM er Lars meget klar i mælet:
– Mine forventninger i forhold til placering er forholdsvis afdæmpet. Til mesterskaber kommer man jo hurtigt til at snakke om medaljer. Drømmen er naturligvis at tage metal med hjem, men min forventning ligger i første omgang et andet sted, fortæller Lars og fortsætter:
– Jeg forventer først og fremmest, at vi står sammen som et hold til EM. At man kæmper for sin sidemand og aldrig giver op. Håndbold kan vende hurtigt og vi skal derned og vinde respekten fra de andre lande ved at udstråle tro, vilje og sammenhold. Til turneringen i Herning (Golden Cup 2015, red.) havde vi ingen forventninger og var alle enige om, at vi ville gøre vores bedste uanset modstanderen. Netop den indgangsvinkel gjorde, at vi præsterede flot og spillede lige op med alle, erindrer Lars.

For Lars er det en kæmpe ære at repræsentere sit land. Han kræver da også, at hans medspillere er villige til at ofre sig, når de trækker den rødhvide trøje over hovedet.

En ære at være med til EM
Danmark er havnet i Pulje A sammen med Rusland, Tyrkiet og værtslandet Tyskland. Ingen nem pulje, men Lars er fortrøstningsfuld.
– Jeg går meget ydmygt ind til mesterskabet og ved vi har en svær, men ikke umulig pulje. Rammer vi dagen så slår vi alle, lader vi os gå på af småting, dommerkendelser og de fejl andre og vi selv kommer til at begå, så vil vi opleve at det bliver svært, forudser Lars inden han sniger en sidste, men afgørende, forventning ind:
– Jeg forventer masser af glæde og stolthed over at repræsentere sit land. Meget få mennesker får lov at opleve det her, og det er derfor en kæmpe ære som vi i høj grad skal værne om. Man skal være villig til at kaste blod, sved og tårer i den når man trækker den (landsholdstrøjen, red.) over hovedet og går i kamp, slår Lars fast.

Sammenholdet er vores styrke
Det danske sammenhold plejer altid at være i højsædet og beskrives tit som eksklusivt. Det er ikke anderledes hos håndboldherrerne.
– Vores største styrke er vores store sammenhold. Når det fungerer allerbedst er vi svære at slå, fordi vi ofrer os for hinanden. Forsvaret synes jeg også, er et varemærke. Det kan give en masse nemme mål på kontra og i 2. bølge, beretter Lars om holdets styrke.

Ved det famøse VM 2014 i Samsun, Tyrkiet, var det Kroatien, der trak det længste strå og kunne lade sig kåre som verdensmestre. Det kan godt ske igen, at det er Kroatien der står øverst på podiet efter den sidste kamp ved EM. Spørger man Lars må de påtage sig favoritrollen.
– Jeg vil mene Kroatien. De har nogle dygtige individualister som kan afgøre kampene på egen hånd. Ellers er det meget åbent, slutter Lars.

FOTO: Tobias Bøge Christensen. En flyvende Lars Løvig mod Kroatien under Golden Cup 2015 i Herning.

FOTO: Tobias Bøge Christensen. En flyvende Lars Løvig mod Kroatien under Golden Cup 2015 i Herning.