Døv bager bag lille lokal Berlin-café med tegnsprogsbetjening

Turist i Berlin? Så kan du blive betjent på tegnsprog på café Ole, en lille, lokal café, der ligger i bydelen Neukölln i Vestberlin. Her kan du finde et udbud af morgenmad, lette frokost-retter og kaffe & kage.

Café Ole ligger i bydelen Neukölln i et meget lokalt kvarter, med almindelig beboelse. Boddinstrasse ligger kun et stenkast fra Karl-Marx-Strasse, hvor der er shoppingmuligheder, og Sonnenallee, hvor man kan være hipster-smart. Neukölln kaldes for sjov for Neu-cool.

Menukort og serveringsmuligheder
Café Ole er bedst om formiddagen og eftermiddagen. Menukortet byder på hjemmelavede små tærter og omeletter med forskelligt fyld. Morgenmadsmulighederne er klassiske: Brød, ost, pølse, smør, marmelade, Nutella, honning, æg mv. I en montre kan man finde et lille udvalg af fyldige kager. Der er også et varieret udvalg af kaffe og te.

Vi bestiller en omgang eftermiddagslækkerier, som vi indtager på fortovet udenfor, da vejret er dejligt lunt. Ud over at hænge ud med din familie og dine venner, kan du også nyde diverse aviser, magasiner og caféens gratis wi-fi.

IMG_2815

Kagerne står i en montre og er store og fyldige. Her en chokoladekage og en jordbærkage.

Ejer uddannet bager
Café Ole har en døv ejer. Ejeren hedder ikke Ole, men det gør hans hund til gengæld. Et nordtysk navn i følge ejeren, vi tror snarere, at navnet må være dansk. Ole er en lille sort blandingskryds, der passer caféen og hilser på alle forbipasserende hunde.

Ejeren af café Ole, der så ikke hedder Ole, men derimod Sezer Yigitoglu, er en ung fyr fra lokalområdet. Han er, ud over at være lokal og døv, uddannet bager. Så det er ikke svært at regne ud, at det er ham, der har kreeret kagerne i montreen. Sezer åbnede caféen i 2012 efter at have været arbejdsløs i en periode, og træt af at ryge ind og ud af jobs. Se et interview med ham – på tysk tegnsprog, med tyske undertekster.

10447132_722597941152325_7814444159371150651_n

Ejer Sezer Yigitoglu og hans hund Ole foran caféen

Venlig betjening, dog 100% på tysk tegnsprog
Det er dog desværre ikke Sezer Yigitoglu personligt vi møder, da vi kommer, men derimod en venlig herre, der er kyndig ud i tysk tegnsprog, men som ikke selv er døv. Han uddeler menukort til os, hvor man kan finde et billede af det tyske håndalfabetet, og så er der en lille introduktion:
– Nogle af os er døve, andre er hørende. Vær endelig ikke bange for at spørge os om noget. I nødstilfælde har vi papir og blyant til kommunikationen.

Bestillingen går fint gennem, omend vi ikke kommer udenom at pege på retterne, idet tjeneren ikke kan internationale tegn. Han virker dog til at være ret cool med tysk tegnsprog, og han fortæller da også, at ejeren ikke er til stede, men at han vil komme senere på dagen. Men til den tid er ved at udforske Berlins mange muligheder.

Heldigvis er Berlin en dejlig by, som man vender tilbage til. Så måske en anden gang?

Navn:
Café Ole

Adresse:
Boddinstrasse 57
12053 Berlin (Neukölln)

Facebook:
Café Ole von Sezer