Bølgen #favorittegn – del dit yndlingstegn på Facebook

Danske Døves Landsforbund startede for et par uger siden Facebook-kampagnen #favorittegn. Her opfordrede landsforbundet alle medlemmer og alle, der holder af tegnsprog, til at dele deres yndlingstegn – for at fejre tegnsprogets mangfoldighed.

Se alle favorittegn her: #favorittegn på Facebook

Kampagnen blev hurtigt populær. Responsen fra alle tegnsprogsinteresserede, både privatpersoner og virksomheder, var overvældende. Da først et par stykker begyndte at dele deres favorittegn, så rullede “lavinen”.

En helt særlig fejring
Det var Jesper Hårdell og Jenny Nilsson, interessepolitiske konsulenter hos landsforbundet, og begge døve, som kom på idéen med #favorittegn, da landsforbundets sekretariatet diskuterede, hvordan de skulle fejre årsdagen for da dansk tegnsprog blev anerkendt. Konsulent Jesper Hårdell fortæller:
– Vi ville gerne lave noget særligt i forbindelse med dagen for anerkendelse af dansk tegnsprog. Et unikt video-minde holder meget længere en kæmpe lagkage!

Hvor kom inspirationen fra?
– Vi var inspirerede af de amerikanske ”Why I Sign”-videoer på Facebook. Vi syntes dog, det var lidt for ensformigt med “Hvorfor bruger jeg tegnsprog”. Derfor valgte vi at fokusere på noget andet. Vi syntes det ville være mere spændende at fremhæve de enkelte tegn. Det kunne f.eks. være, at folk syntes godt om en bestemt håndform eller håndbevægelse. På den måde kunne vores medlemmer bidrage med en masse varierede input.

Hvad siger I til reaktionerne på kampagnen?
– Vi er glade for den positive indstilling til vores kampagne og de mange bidrag vi har fået på Facebook. Det skal nok blive en rigtig god samling af favorittegn. Vi kunne forestille os at lægge dem op på nettet bagefter.

Hvad vil I opnå med kampagnen?
– DDL ønsker blot at vise hvor smukt og varieret dansk tegnsprog er og kan være.

Unikke tegn i levende billeder
“Mange”, “hvorfor ik”, “bibi”, “weekend”, “jaja”, “ros”, “vand”, “fantastisk”, “paf”, “pyt”. Det ser ikke ud af noget på skrift, men disse tegn er medarbejderne fra Castberggaards favorittegn. På dansk tegnsprog kan man til gengæld se meningen med tegnene. Enten fordi det er et smukt tegn, fordi det er et gammelt/klassisk/glemt tegn, meget unikt for tegnsprog, skide smart udført, har en smuk håndform- eller bevægelse, eller noget der vækker nogle følelser.

FOTO: Facebook Højskolelæreren Filip Verhelst fra Castberggaard har favorittegnet "Fantastisk"

FOTO: Facebook Højskolelæreren Filip Verhelst fra Castberggaard har favorittegnet “Fantastisk”

Det er ikke kun Castberggaard, der har samlet deres døve og hørende medarbejdere i missionen om at dele deres yndlingstegn. Flere service-virksomheder indenfor tegnsprogsverdenen er også hoppet med på bølgen og har uploadet videoer, hvor de alle kommer ind på hvilket tegn, de synes er ekstra fedt. Og derudover har mange døve og hørende privatpersoner givet deres besyv med.

Når kampagnen slutter den 13. maj vil landsforbundet samle tegnene i en video, som de offentliggør. Videoen skal bruges til at fejre 2-års-dagen for den dag, hvor Dansk Tegnsprog blev anerkendt som officielt sprog.

Du kan stadig nå at være med!
Deadline for at dele dit favorittegn på Facebook er den 13. maj kl.23:59.

Husk:

DDL hverken kan eller må ikke tage videoerne direkte fra Facebook. Vil du gerne have dit favorittegn med i DDL’s video, skal du derfor sende den til DDL’s konsulent Vickie Mølgaard-Madsen. Du kan sende enten via sms til 20 90 06 62 eller via www.wetransfer.com til vm@deaf.dk (tjenesten er gratis at bruge).