Familien Belier – et snapshot af det døve liv

Familien Belier er en øm, feel-good komediedrama om en hørende datter af døve forældre, der frigør sig fra sine forældres afhængighed af hendes funktion som en bro til omverdenen.

Netop datterens funktion som bro er noget af det, man zoomer ind på, når man går i gang med filmen. Man kommer ind på utallige, lettere tåkrummende tolkesituationer som fx et lægebesøg, hvor lægen formaner forældrene om ikke at dyrke sex, da de så ellers bliver ved med at smitte hinanden med svamp, og det er datteren, der formidler lægens budskab til dem (!).

Ud over at have brugt hørende skuespillere til at spille døve karakterer, hvilket giver et tydeligt akavet brug af fransk tegnsprog, er det en handling, som måske vil falde mange døve for brystet. Filmen illustrerer nemlig et arkaisk syn på hvordan familiedynamikken er i en familie med døve forældre og hørende børn, hvor børnene skal være de voksne døves talerør. Sådan foregår det ikke i dagens Danmark – vi har en af verdens bedste tolkeservice, og har alle de teknologiske løsninger, der skal til, for at kunne tage telefonen, åbne døren og tale med hørende uden at inddrage vores børn.

Hvordan er det at være barn af døve forældre? Læs mere om det her

Men. Filmen foregår i Frankrig. I Frankrig er tegnsprogstolkeservicen nærmest ikke-eksisterende, og langt størstedelen af de franske døve er derfor henvist til at klare sig selv i diverse kommunikationssituationer. Med den viden i baghovedet bliver filmen pludselig en anderledes fornøjelse, for instruktøren Eric Lartigau har været hamrende dygtig til at tage en række geniale snapshots af, hvordan døve oplever verdenen omkring dem.

Det akavede nikkende ’jeg-fatter-ikke-en-pind-men-lader-som-om’ smil, moderen giver en hørende person, der pludselig giver sig til at tale til hende. Den hørehæmmede mand, der med sin meget kiksede adfærd, påklædning og højrøstede tale virker mere handicappet i sin fremføring end den døve familie, som gestikulerer på livet løs. Faderen, der ikke pakker sine ord ind, men kalder en potentiel vælger for en idiot, fordi han ikke har prioriteringen i orden, er lige i øjet. Døve er generelt meget ligefremme end hørende i deres gøren og laden. Moderens sorg over at have fået en hørende datter i stedet for en døv, og hendes forgæves forsøg på at gøre hende til del af den døve kultur er en fin parallel til nogle hørendes forældres reaktion over at have fået et døvt barn på halsen.

Selv om filmen på visse punkter trækker mere over i farce-genren, og de hørende skuespilleres gebrokne brug af fransk tegnsprog uundgåeligt vil få døve til at blive noget stram i betrækket, bliver den reddet i land af de små finurlige perler af øjebliksbilleder, som uden tvivl vil få lokket et smil frem hos mange. Derfor er dommen klar: Se den.

DVD’en kan købes på nettet via cdon.dk eller scope.dk. Den kan også ses via streaming på Filmstriben og Netflix.

 

Fakta om filmen
Originaltitel:
La famille Bélier (linket fører til IMDb)

Land:
Frankrig, Belgien

År:
2014

Instruktør:
Eric Lartigau

Manuskript:
Victoria Bedos, Thomas Bidegain, Stanislas Carré de Malberg, Eric Lartigau

Medvirkende:
Karin Viard, François Damiens, Louane Emera m.fl.

Spilletid:
106 min.

Aldersgrænse:
Tilladt for alle